V četrtfinalu pokala bo nastopilo pet prvoligašev in trije drugoligaši. Od bojev za lovoriko se je senzacionalno poslovil državni prvak Maribor, ki je nasedel na Bonifiki. Jutri ob 16.30 se bosta za zadnjo četrtfinalno vstopnico pomerila Olimpija in Rudar.

Vijoličasti so se na Obalo odpravili že dan pred tekmo. Z Bonifike se jim v Maribor danes ni mudilo. Ne po izpadu že v osmini finala pokala Slovenije. Že res, da je tudi Miran Srebrnič, trener Kopra, ponosno povedal, da so srčno zmagali v prvoligaškem srečanju. A ker je Koper (četudi vodilni) drugoligaš, je izpad Maribora toliko odmevnejši. »Pomeni, da bo fokus na prvenstvu,« je o posledicah izpada pred kamerami SK skopo povedal trener Maribora Darko Milanič. Če se je Mariboru, ki še četrto sezono ostaja brez pokalne lovorike, povrhu pa je pod Milaničem še drugič v zadnjih treh letih pokal sklenil že jeseni, lani pri takrat še prav tako drugoligašu Bravu (2:3) v osmini finala pokala izšlo, se mu tokrat ni. Predvsem zato, ker je Dare Vršič pokazal tisto, česar v Ljudskem vrtu ni več mogel. Ne enkrat. Dvakrat je zabil s prostega strela. Prvič je izkoristil zmedo v obrambi, drugič neubranljivo matiral Kenana Pirića.

»Pravilno smo se postavili. Maribor je imel pričakovano posest, a svoje trenutke smo izkoristili,« je bil zadovoljen Miran Srebrnič. Pa je kazalo, da se bosta tako Maribor kot zlasti Andrej Kotnik, ki je nonšalantno zgrešil skoraj prazen gol, izmazala, ko je do polčasa Kotnik le izenačil. »Prvi polčas je bil drugačen, kot smo si želeli,« je dejal Milanič. Priložnost je neuspešno dal Jasminu Mešanoviću in Martinu Kramariču, nato pa v igro zaman poslal najboljše, kar ima. Da bi Marcos Tavares, Luka Zahović in Rok Kronaveter rešili, kar je znova zakuhala obramba, ki jo je zlahka načela trojica Goran Galešić, Luka Badžim in strelec Žan Bešir. »Večji del smo igrali narobe, predolgo smo potrebovali, da bi igrali, kot smo načrtovali,« je bilo pojasnilo Milaniča. Bolj malo mu je pomagalo, da je vijoličaste v igro vrnil Koper, ko je prav Bešir znižal z avtogolom. Naval za podaljške na gol Primoža Bužana je trajal do konca, ko je ubranil strela Kronavetra in Zahovića. »Najsrečnejši sem, ker sem videl skoraj poln stadion navijačev, ki so navijali za Koper. Na tem moramo graditi. Ne smemo pa delati evforije,« je umirjeno (na)povedal Srebrnič.

Domžale niso imele težav v Vipolžah, kjer so premagale Brda s 3:0. Mura je bila v prvoligaškem obračunu prepričljiva v Kranju in Triglavu že do polčasa zabila tri gole. Aluminij je z golom Vrbanca izločil Tabor. Četrtfinale so si že prej zagotovili Celje, Radomlje in Nafta. Branilki naslova Olimpiji se bodo jutri po robu postavili Velenjčani.

Pokal Slovenije, osmina finala: Koper – Maribor 3:2 (1:1, Vršič 9, 74, Bešir 62; Kotnik 45, Bešir 80/avtogol), Brda – Domžale 0:3 (0:1, Jazbar 42/avtogol, Vuk 56, Lazarević 66), Triglav – Mura 1:3 (0:3, Mlakar 90; Maroša 16, 37, Mulić 24), Aluminij – Tabor Sežana 1:0 (0:0, Vrbanec 57), že odigrano: Tolmin – Celje 0:6, Radomlje – Gorica 3:2, Nafta – Krško 2:0, jutri ob 16.30: Olimpija – Rudar.