Hamenej se je oglasil po sobotnih napadih na savdske naftne objekte, za katere Washington krivi Teheran, napetosti med državama pa se zato znova zaostrujejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. »Če bodo ZDA vzele nazaj svoje besede in se pokorile, če se bodo vrnile k jedrskemu dogovoru, ki so ga kršile, bodo lahko sodelovale na srečanjih podpisnic dogovora z Iranom. V nasprotnem primeru ne bo nobenih pogajanj med predstavniki islamske republike in ZDA na nobeni ravni, ne v New Yorku ne kjerkoli drugje,« je za iransko televizijo povedal Hamanej.

Bela hiša je še v nedeljo objavila, da bi se lahko Trump prihodnji teden ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku sešel z Rohanijem, poroča francoska tiskovna agencija dpa. Sam Trump je nato v ponedeljek navedel, da na urniku nima srečanja z iranskim predsednikom, a dodal: »Vem, da se želijo srečati.«

Ameriški predsednik je v zadnjih tednih že večkrat ponovil pripravljenost na srečanje z Rohanijem, za katero je avgusta dal pobudo francoski predsednik Emmanuel Macron. A v Teheranu srečanje zavračajo, dokler bodo ZDA ohranjale sankcije proti Iranu.

ZDA so lani enostransko izstopile iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015 in ponovno uvedle sankcije proti Iranu, med drugim so prepovedale izvoz nafte. Ker rešitve za omilitev ameriških sankcij še ni na vidiku, Iran postopoma opušča izpolnjevanje dodatnih obveznosti iz jedrskega sporazuma.