Kot so danes sporočili z iranskega pravosodja, so dvojico Avstralcev obtožili, ker naj bi z brezpilotnim letalnikom fotografirala vojaške objekte, še ena pridržana oseba pa naj bi vohunila za tretjo državo, poročanje tiskovne agencije Tasnim povzema francoska AFP.

Pri pridržanih gre za potovalna blogerja Jolie King in Marka Firkina ter za profesorico z univerze v Melbournu Kylie Moore-Gilbert, kar je danes potrdil tudi tiskovni predstavnik iranskega pravosodja Golamhosein Esmaili. Ob tem je poudaril, da gre za dva ločena primera. Vsi trije pridržani sedaj čakajo na začetek sojenja.

Avstralija je medtem sporočila, da trojici nudi konzularno pomoč. Po besedah avstralske zunanje ministrice Marise Payne ni razlogov za prepričanje, da so bile aretacije avstralskih državljanov politično motivirane.

Britanski BBC je prejšnji teden poročal, da naj bi blogerski par aretirali pred približno desetimi tedni v bližini Teherana. Kingova, ki ima tudi britansko državljanstvo, in Firkin sta na svojem blogu poročala o potovanju od Avstralije do Velike Britanije po Aziji in Bližnjem vzhodu. Moore-Gilbertovo pa naj bi v Iranu aretirali pred približno letom dni.