Rohani je v televizijskem nagovoru ob začetku vojaške parade v Teheranu napovedal, da bo Iran v prihodnjih dneh Združenim narodom predstavil načrt sodelovanja za zagotavljanje miru na območju.

"Vaša navzočnost v regiji vedno prinaša bolečino in bedo," je dejal po odločitvi ZDA, da bodo na Bližnji vzhod po napadih na naftno infrastrukturo Savdske Arabije poslale dodatne vojake.

Odgovornost za napade z brezpilotnimi letali na savdsko energetsko infrastrukturo so sicer prevzeli jemenski Hutiji, ki jih podpira Iran. Savdska Arabija in ZDA vztrajajo, da je za napade odgovoren Iran, ta očitke odločno zavrača.

"Tuje sile lahko povzročijo težave in negotovost našim ljudem in naši regiji," je dejal Rohani in tuje sile pozval, naj se "držijo stran". "Če so iskreni, potem naša regija ne bi smela postati mesto oboroževalne tekme," je opozoril.

ZDA so v petek napovedale, da bodo po napadih na naftno infrastrukturo Savdske Arabije na Bližnji vzhod poslale dodatne vojake. Ukrep, ki ga je napovedal ameriški obrambni minister Mark Esper, je že potrdil tudi ameriški predsednik Donald Trump. Več podrobnosti naj bi Washington predstavil prihodnji teden.

Iran in Savdska Arabija sta že dolga leta zaprisežena sovražnika, napad na savdsko naftno infrastrukturo pa je napetosti med silama, ki se borita za prevlado v strateško pomembni regiji, le še zaostril.