Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je nocoj prispel v Savdsko Arabijo na pogovore o ukrepih, ki bi lahko sledili sobotnemu napadu na savdsko naftno infrastrukturo s 25 raketami in brezpilotnimi letalniki. Predstavnik savdskega obrambnega ministrstva Turki Al Maliki je pred tem javno predstavil njihove ostanke in dejal, da so prileteli s severa, torej ne iz smeri ozemlja jemenskih hutijskih upornikov, ki so prevzeli odgovornost za napad. Al Maliki je dejal, da ostanki »neizpodbitno dokazujejo«, da za napadom stoji Iran. Izognil se je neposrednemu odgovoru na vprašanje, ali so rakete in brezpilotni letalniki poleteli z iranskega ozemlja, dodal pa, da bodo mesto vzleta vsekakor našli. ZDA trdijo, da so prišli z jugozahoda Irana, Teheran pa vsako vpletenost zanika.

Obisk Pompea je namenjen usklajenemu delovanju obeh držav, pri čemer pa ni jasno, kako naprej. ZDA in Savdska Arabija sicer prst javno usmerjajo v Iran in s tem ustvarjajo pritisk za povračilni udarec, sploh zato, ker je Iran junija že sestrelil ameriški brezpilotni letalnik, ZDA pa na to niso neposredno odgovorile oziroma so v odgovor izpeljale kibernetski napad.

Ameriški predsednik Trump je danes proti Iranu napovedal nove sankcije, a ni pojasnil, proti komu ali čemu, manevrskega prostora pa tu ni več veliko. Zdi se, da si Trump vojaškega konflikta z Iranom kljub ostri retoriki ne želi, navsezadnje javno kritizira pretekle ameriške posege po svetu, velika kriza v tem delu pa bi lahko prinesla tudi globalno negativne gospodarske posledice v času ameriških volitev prihodnje leto. Vprašanje je, kako daleč je pripravljen iti Riad. Napad je za državo prelomnica, je za Reuters dejal neimenovani savdski diplomat, ki ga je označil za »savdski 11. september«. Napad pa je razkril tudi ranljivost savdske naftne infrastrukture in pomanjkljivosti zračne obrambe.

Cene nafte so se po napadu sicer ustalile, a so še približno za sedem odstotkov višje kot prej.