Čas je za spremembo!

Stanje pri Slovencih je resno. Ste vedeli, da naj odrasli ne bi zaužili več kot 5 g (čajno žličko) soli dnevno, Slovenci pa v povprečju zaužijemo okoli 12 g soli dnevno in torej mejo krepko presegamo?

Pri sladkorju je zgodba še bolj zaskrbljujoča – naši mladostniki povprečno zaužijejo kar 185 g sladkorja dnevno, kar je 8-krat več od priporočene dnevne vsebine (25 g dnevno).*

Situacijo so kot resno prepoznali tudi pri podjetju SPAR Slovenija in se odločili, da ukrepajo.

SPAR ponuja rešitev –izdelke SPAR s spremenjeno vsebnostjo soli in sladkorja

V Sparu so v skrbi za javno zdravje sprejeli pomembno zavezo – spreminjati vsebnost soli in vsebnost sladkorja.

Izbranim izdelkom lastnih blagovnih znamk SPAR so v sodelovanju s strokovnjaki in dobavitelji spremenili vsebnost dodane soli in sladkorja. Skrbno so se lotili sprememb receptur, zato spremenjene vsebnosti soli in sladkorja v priljubljenih izdelkih sploh ne boste opazili. Prepoznaven okus pijač, jogurtov, slaščic, pekovskih izdelkov Pekarne SPAR in mesnih izdelkov ostaja skoraj enak!

Nova zaveza: prihraniti 80 ton sladkorja in 25 ton soli do konca leta 2020

SPAR Slovenija je s svojo zavezo spreminjanja vsebnosti soli in sladkorja začel dve leti nazaj. Takrat so si zastavili visok cilj in do danes prihranili že 49 ton sladkorja in 12 ton soli. S tem so svoj zadani cilj presegli. Nova zaveza in cilj sta zato zdaj še pogumnejša: do konca leta 2020 prihraniti kar 25 ton soli in 80 ton sladkorja!

Izbirajte Sparove izdelke s spremenjeno vsebnostjo soli in sladkorja in jim pomagajte na poti do pomembnega cilja.

Količino soli in sladkorja nadzorujte tudi sami ter ne pozabite na gibanje

Čeprav na količino soli in sladkorja v kupljenih predelanih živilih nimamo vpliva, pa lahko veliko postorimo doma sami.

Bel sladkor lahko nadomestite z alternativami za naravno sladkanje, ki jih najdete tudi med izdelki blagovnih znamk SPAR, SPAR Natur*pur in Veganz. Naj vas v nov svet sladkih okusov popeljejo med, javorjev, rižev ali agavin sirup, rjavi trsni sladkor, odličen kokosov sladkor ali brezov sladkor (ksilitol), uporabite pa lahko tudi naravno sladilo eritritol.

Količino zaužite soli pa boste najlažje znižali, če se držite naslednjih nasvetov:

• hrane na krožniku dodatno ne solite,

• živila kuhajte v nesoljenem kropu,

• če živilom zaradi manj soli »manjka okusa«, tega obogatite z začimbami in svežimi zelišči.

In ne pozabite – za zdrav življenjski slog sta poleg pestre in uravnotežene prehrane pomembna tudi redno gibanje in pitje zadostne količine vode (vsaj 2 litra na dan iz vseh virov).

Pridružite se Sparovi zavezi in zaživite z manj soli in sladkorja!

*Raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje in priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)