Čeprav so odbojko ustanovili Američani, je pravi razmah in popularizacijo doživela v Evropi. Med prvo svetovno vojno so jo na staro celino prinesli ravno ameriški vojaki, nato pa se je v Vzhodni Evropi hitro prijela. Do sredine 20. stoletja se je že razširila po vsej celini. Prvo evropsko prvenstvo so leta 1948 organizirali Italijani v Rimu. Potekalo je od 24. do 26. septembra, na njem pa je sodelovalo šest reprezentanc – Češkoslovaška, Francija, Italija, Portugalska, Belgija in Nizozemska. Zlato kolajno so osvojili Čehoslovaki, kar jim je nato uspelo še dvakrat. Največ evropskih naslovov imajo Rusi, in sicer 14, od tega 12 še pod Sovjetsko zvezo. Sledijo Italija s šestimi, Češka (Češkoslovaška) s tremi, Srbija z dvema ter Francija, Nizozemska, Poljska, Španija in Romunija s po enim.

Do leta 1975 so bila evropska prvenstva v odbojki organizirana na nekaj let, brez pravega pravila. Po omenjenem letu pa tekmovanje najboljših reprezentanc na stari celini poteka na dve leti. Tudi število sodelujočih moštev je do leta 1975 nihalo, nato pa se do leta 2005 ustalilo pri 12. Z izjemo leta 1999, ko je nastopalo vsega osem reprezentanc. Od leta 2007 naprej je evropsko prvenstvo štelo po 16 ekip, letošnje pa bo prelomno v dveh pogledih. Prvič bo potekalo v štirih različnih državah (Slovenija, Nizozemska, Belgija in Francija) in prvič bo na njem tekmovalo kar 24 reprezentanc.

Slovenska reprezentanca je na evropskih prvenstvih premierno nastopila leta 2001 v Ostravi na Češkem, a se nastop varovancem takratnega selektorja Gregorja Hribarja ni najbolj posrečil. Na petih tekmah skupinskega dela je namreč Slovenija doživela prav toliko porazov in proti Češki, Rusiji, Nizozemski, Bolgariji in Slovaški osvojila vsega tri nize. Za drugi nastop na prvenstvih stare celine je zaslužen selektor Iztok Kšela. Tudi leta 2007 v ruskem Sankt Peterburgu je Slovenija ostala brez zmage, saj je morala priznati premoč poznejšim presenetljivim prvakom Špancem, Slovakom in Francozom. Dve leti pozneje v turškem Izmirju je bil izkupiček znova ničeln. Na selektorskem stolčku je znova sedel Gregor Hribar, ki je spremljal poraze proti Španiji, Slovaški in Grčiji. Čas za prvo zmago je prišel leta 2011, ko je prvenstvo potekalo v Avstriji in na Češkem. Srbski selektor Veselin Vuković je z igralci v uvodnem krogu porazil Avstrijo, v tretjem pa še Turčijo. Vmes je bila premočna Srbija. Na tekmi za četrtfinale je sledil tesen poraz proti Finski.

Luka Slabe dve leti pozneje ni ponovil uspeha, saj je z zmago in porazoma na prvenstvu na Danskem in Poljskem izpadel že po skupinskem delu. Nato je leta 2015 sledil največji uspeh v zgodovini slovenske odbojke. Italijanu Andrei Gianiju je uspelo spisati pravo pravljico na Poljskem in v Italiji, kjer je Slovenijo popeljal vse do velikega finala. Poraza in zmaga v skupinskem delu nista kazala na izjemno presenečenje, nato pa so sledili uspehi proti Nizozemski, Poljski in Italiji. Francija se je v finalu izkazala za pretrd oreh, a se je za zmago s 3:0 morala pošteno potruditi. Srbu Slobodanu Kovaču je na zadnjem prvenstvu na Poljskem pred dvema letoma Slovenijo uspelo popeljati do četrtfinala, kjer je bila previsoka ovira Rusija.