Slovenski odbojkarski reprezentanci gre na domačem evropskem prvenstvu kot po maslu. Na tretji tekmi je zmagala še tretjič, potem ko je v Stožicah s 3:0 (28, 16, 23) porazila Turčijo. Ta se je izkazala za precej težjo nasprotnico kot nakazuje končni rezultat.

Slovenski odbojkarji so še julija prepričljivo ugnali Turke v kvalifikacijah za ligo narodov. Kljub temu so ti predstavljali manjšo neznanko, saj na evropskem prvenstvu nastopajo v nekoliko spremenjeni zasedbi kot pred dvema mesecema. Njihov selektor Nedim Özbey je bil zato prepričan, da bodo za gostitelje turnirja tokrat večja zagonetka.

Po slabem vstopu Slovenije v tekmo in seriji napak v napadu ter sprejemu se je že zdelo, da se njegove napovedi uresničujejo. Turška vrsta je pobegnila na šest točk razlike (9:3) in slovenskega selektorja Alberta Giulianija prisilila k ukrepanju. Po odmoru in zamenjavi – na igrišče je namesto Mitje Gasparinija prišel Tonček Štern – so se njegovi igralci dvignili. Izid so prvič poravnali pri 11:11, kmalu zatem pa tudi povedli (14:13). Sledile so minute, ko ne ena ne druga stran ni popustila. V izredno tesni končnici je pobuda pripadla domačim, ki so zapravili kar pet zaključnih žog, set pa jim je v šestem poskusu in 38 minutah naposled le priboril Jan Kozamernik.

Že v naslednjem nizu je Slovenije prikazala povsem drug obraz. Hitro si je priigrala tri točke prednosti, ki je ob vstopu v zadnjo tretjino še narasla (12:17). To je bil tudi trenutek, ko so zlomili nasprotnika, ki je obtičali pri 16. točki. Slovenski odbojkarji so osvojili set na krilih odličnega sprejema (67-odstotna uspešnost) in še boljšega napada (88-odstotna uspešnost), prav tako so zmanjšali število napak. Turška vrsta, ki si še enega spodrsljaja ni smela več privoščiti, je v tretjem nizu poskušala na vse načine podaljšati tekmo. Ni ji veliko manjkalo, da bi bila v svoji nameri uspešna. Izid je bil namreč poravnan kar trinajstkrat, nazadnje povsem pri koncu (23:23), a so Slovenci zdržali pritisk in se po točki kapetana Tineta Urnauta veselili nove zmage. Lepše darilo bi težko prejel Dejan Vinčić, ki je danes vstopil v 34. leto, za rojstni dan pa so mu zapeli tudi navijači.

»Turki so znova dokazali, da so kakovostna ekipa. Naš začetek je bil utrujen, a smo se vrnili v igro. V nadaljevanju smo igrali bolj konstantno. Morda smo jim podarili preveč točk, a glede na to, da je nasprotnik igral odlično, sem zmage zelo vesel. Pomembno je, da smo bili zreli in v pomembnih trenutkih odigrali pametno,« je povedal kapetan Slovenije Tine Urnaut.

Finci so bili trdoživ nasprotnik

Po navdušujoči predstavi in prepričljivi zmagi s 3:0 nad Belorusi, so slovenski odbojkarji v soboto odpravili tudi Finsko. Ta se je ob podpori svojih številnih navijačev upirala precej bolje od pričakovanj, osvojila tudi niz, toda na koncu po štirih setih in dobrih dveh urah igre vendarle klonila z 1:3 (-18, -24, 24, -15). Igralci selektorja Giulianija so ob odličnem vzdušju na tribunah blesteli na sprejemu, solidno servirali, vendar predvsem v drugem in tretjem nizu naredili preveč napak. Do teh je bržkone prišlo tudi zaradi premešane začetne postave, saj je selektor v nasprotju s prvo tekmo vanjo uvrstil Gregorja Ropreta ter brata Žigo in Tončka Šterna, na klopi pa so obsedeli Dejan Vinčić, Mitja Gasparini in Klemen Čebulj. Ta si je celotno tekmo ogledal z roba igrišča. »Vsaka tekma je nova zgodba. V igro sem poslal nekaj novih igralcev in lahko rečem, da sem z njimi in tudi z drugimi zadovoljen. Prvenstvo je dolgo, pomembnih tekem je veliko, zato je važno, da igralci rotirajo,« je svojo odločitev razložil Italijan.

Slovenija ima jutri na prvenstvu prost dan, v torek pa se bo pomerila s Severno Makedonijo. Tekma z debitantko na turnirju bo tudi generalka za sredini derbi z branilci naslova Rusi, ki bo najverjetneje odločal tudi o prvem mestu v skupini.