V mehko svilo in prosojno tančico okoli trebuha ovita telesa plesalk iz plesne skupine Tulipan so pripovedovale zgodbo o ženskah v zrelih letih, ki se ne sramujejo svojih teles in bi bile kaj lahko zgled ženskam vseh starosti. S senzibilnim valovanjem rok in nežnim sukanjem bokov so dame, v povprečju stare nekaj manj kot sedemdeset let, samozavestno koketirale z občinstvom, ki je njihov nastop v okviru festivala Lupa spremljalo na Novem trgu starega mestnega jedra. S prikritim občudovanjem in glasnim aplavzom so upokojene dame brez zadržkov pokazale in tudi dokazale, da jih ples ohranja gibčne, zadovoljne in nasmejane, predvsem pa telesno in duševno zdrave.

Starost ne pozna okvirjev

Nekaj manj kot deset plesalk, ki se enkrat na teden družijo v Dnevnem centru aktivnosti za starejše Gosposvetska (DCA), že deset let dokazuje, da ples ni le za mlada telesa. »Vitalnosti nam nikoli ni manjkalo, saj smo bile tudi pred upokojitvijo športno aktivne,« pove vodja skupine, danes 76-letna Uršula Vreček, ki je orientalske plese začela plesati že pred 15 leti. Zagotovo ena najstarejših plesalk vztraja, da z obvladanjem trebušnih gibov ženska, ne glede na starost, nima težav s križem. »Res je, da se je na stara leta orientalskega plesa in nekaterih gibov težko naučiti, a se vztrajnost splača. Mišice se nam s plesom podaljšajo, kar vpliva na našo držo, tudi telo postane čvrstejše. Koreografija pa poskrbi, da nas demenca obišče kasneje,« še pove dobro razpoložena dama, ki pogosto prevzame tudi vlogo učiteljice plesa. »Ko imamo pravo učiteljico, se usuje novih kandidatk, ko vodim sama, nas boke obrača le še od šest do deset upokojenk.«

Gospodje jih radi pogledajo

Ples je zagotovo prijetna oblika rekreacije in tudi druženja. »Tudi kot upokojenec moraš ostati aktiven, družaben,« pa poudari Marija Mija Svara, ki kljub plesu ostaja zvesta teku. Maratonka, ki ljubezen do teka izkazuje vsak dan, si prav s plesom popestri družabni del življenja. »To, da bi nas kdo gledal s predsodkom, se še ni zgodilo. Zagotovo pa veliko šteje podpora družine,« je pojasnila Cvetka Sajovic, ki pri skupini pleše že leto dni, in dodala: »Imam dva vnuka in štiri vnukinje, ki radi zaplešejo z mano.«

Svojo ljubezen do plesa dame rade pokažejo z nastopi v javnosti. Pogosto se odzovejo povabilu katerega od domov upokojencev. »Treba si je priznati, da nas gospodje še vedno radi pogledajo. Tudi gospe so navdušene nad našim nastopom,« še pove Vrečkova, ki omeni tudi nastopanje po osnovnih šolah.

Sicer pa se tečaj orientalskega plesa odvija v okviru številnih aktivnosti, ki potekajo čez vse leto v DCA na Gosposvetski v Ljubljani. V centru, ki ga vodi Sabina Fridl, se lahko med letom upokojenci učijo kar dvanajst jezikov, obiskujejo tečaje ročnih spretnosti, se izrazijo skozi trebušni ali družabni ples, veselijo se tudi učenja dela z računalnikom in pametnim telefonom. Poleti je program sicer malce okrnjen, še vedno pa je na urniku vsakodnevna telovadba, največ tečajnikov imata prav joga in pilates. In kot se za desetletnico delovanja spodobi, plesalke skupine Tulipan napovedujejo prav poseben nastop s koreografijo, ki jo že pridno vadijo.