Konec avgusta je v Murski Soboti že tradicionalno rezerviran za plesni festival Fronta, ki bo štirinajstič zapored naselil različna prizorišča prekmurske prestolnice – od grajskega dvorišča in parka v okolici Spomenika zmage do ploščadi Martina Luthra in soboške železniške postaje. Prinaša petindvajset dogodkov, na katerih se bodo ob slovenskih umetnikih predstavili avtorji iz Avstrije, Madžarske, Francije, Belgije, Izraela in od drugod.

Festival, ki ga umetniško vodi Matjaž Farič, tokrat tematizira soočenje med plesno umetnostjo in vsakdanom, zato bodo skoraj vsi dogodki na prostem, manj bo scenografskih posegov, več pa dialoga z lokalnim okoljem. Kot pojasnjuje producentka Ksenija Kaučič, je bil velik del programa zato izbran na odprtem pozivu ustvarjalcem, da umestijo svoja dela v arhitekturo mesta, ki se, kot je značilno za manjše kraje, sooča z izpraznjenjem mestnega središča. »Prazni javni prostori, ki jih bo naselilo sedem izbranih plesnih del pod skupnim naslovom Odprto mesto, že sami po sebi delujejo kot kulisa in so idealna prizorišča soočenja nespremenljivega – arhitekture in dinamičnega – telesa,« je povedala.

Festivalski ples se v sredo začenja z nastopom uveljavljene dunajske skupine Liquid Loft, ki je v preteklosti že nastopila v Ljubljani in Mariboru. Prihajajo s predstavo Tuji jeziki, ki bo ob številnih dialektih z vseh koncev sveta – posebej za to priložnost – vključevala tudi prekmurščino. Madžarski kolektiv Ziggurat Project se bo v četrtek potopili v Nujnost dihanja, pester pa bo tudi program v petek, ki ga bosta med drugim razgibala izraelsko-nemška plesalka Maayan Danoch s Telepatskimi deli in Britanec Charlie Brittain, v komadu Limbično se bo posvetil čustvenemu živčnemu sistemu. Zadnje plesno dejanje letošnje Fronte bo lutkovni balet Posvetitev pomladi v izvedbi Lutkovnega gledališča v Ljubljani. To ne bo edini slovenski predstavnik; z ekstatičnim Razgaljeno se na oder vrača tudi plesalka in koreografinja Rosana Hribar, žarometi pa bodo usmerjeni tudi v Matevža Dobaja in Jerneja Bizjaka.

Fronta ob plesnih prestavah, pogovorih z umetniki in tradicionalni predstavitvi mladih plesalcev v sklopu plesnih miniatur Opus 1 vabi tudi na ogled štirih nagrajenih plesnih filmov. Organizatorji festivala, zavod Flota, opozarjajo predvsem na plesno grozljivko Vrhunec priznanega argentinsko-francoskega filmarja Gasparja Noeja in na preplet znanosti in plesa v filmu Simetrija Rubena van Leera, posnet je bil v hadronskem trkalniku v švicarskem Cernu. šum