»Ljudje pridejo na tečaje zato, ker se imamo fino. Vse skupaj je ena sama pozitiva. Prijetno vzdušje je. Vsi so tam, ker tako želijo,« pravi plesni učitelj David Prestor, lastnik plesne šole Wild West (v prevodu Divji zahod), ki ima sedež na Gorenjskem, plesne tečaje country plesa v vrstah pa pripravlja po vsej državi. Trenutno imajo okoli 600 tečajnikov. Country ples v vrstah je ples, ki so ga v 50. letih prejšnjega stoletja plesali v western barih in saloonih na ameriškem zahodu. Pleše se na vse zvrsti dobre ameriške in druge country glasbe. Na posamezno pesem sestavijo bolj ali manj zahtevno koreografijo, torej kombinacijo korakov in gibov. »Razvilo se je celo več slogov tega plesa, denimo katalonski. Pri vsakem od njih je treba paziti na različno držo telesa, na kolena in podobno,« opisuje.

Na tečajih vse več moških

»Vsak pleše sam, zato za ples v vrstah ne potrebuješ para,« pravi Prestor. Pred nekaj leti, ko je ta ples pri nas postal priljubljen, so se tečajev udeleževale predvsem ženske, v zadnjem času Prestor opaža vse več moških. »Udeleženci so vseh starosti, od mladih, ki še niso polnoletni, do seniorjev,« pravi. Tudi zahtevnosti so različne. »Pri začetnih tečajih pazimo, da so res primerni za vse. Če se kdo hitreje uči in je bolj motiviran, mu priporočamo obiskovanje napredne skupine,« pojasni.

Za obisk tečaja, vsaka vaja pri začetnikih traja eno uro, je treba imeti s seboj samo čisto obutev, primerno za dvorano, in rezervno majico. Poleg usvojenih korakov je rezultat vsake vaje tudi dodobra preznojeno telo in kasneje 'muskelfiber'. Bolijo tiste mišice, katerih obstoja se mnogi sploh ne zavedajo, hudomušno opozori Prestor. »Intenziteta raste. Veliko je spreminjanja smeri. Vaje spominjajo na intervalni trening teka. Kot da bi sprintal in se ustavil pa spet zasprintal in se ustavil,« vaje opisuje učitelj. Poudarja, da je največji užitek vaditi v starih lokalnih kulturnih domovih s škripajočim parketom.

Ko se na odru pridružijo klobuki in škornji

Kdaj pa se plesu pridružijo klobuki in kavbojski škornji? Najpogosteje takrat, ko se človek odloči, da mu ples pomeni precej več kot zgolj obiskovanje tečaja. Tako so nastale tudi tekmovalne skupine, ki se predstavljajo na festivalih po Evropi. Pred štirimi leti so se Prestorjevi plesalci udeležili največjega tovrstnega festivala v Vogheri pri Milanu v Italiji in na tekmovanju zmagali v najvišji kategoriji, kar je bilo, pravi Prestor, veliko presenečenje. Tudi predlani in lani so bili uspešni, letos junija pa so ponovno zmagali. »Tja pride konec tedna več kot 10.000 plesalcev. Res je neverjetno,« opisuje. Ustreznih klobukov in škornjev ni prav enostavno dobiti. Najlažje se je s proizvajalci seznaniti na katerem od festivalov, saj večinoma prihajajo iz tujine.

Po Evropi je kar nekaj festivalov, na katerih se družijo ljubitelji tovrstnih plesov. Za slovenske plesalce njihovo obiskovanje pomeni časovno obremenitev ter poleg vstopnin še stroške vožnje in bivanja. »Za marsikoga je to velik zalogaj, zato smo razmišljali, da moramo narediti festival, da bi te plese in vse, kar sodi zraven, približali slovenski publiki,« opisuje Prestor. Prihodnji konec tedna (od 9. do 11. avgusta) bo v Zbiljah potekal festival Wild West Fest (on Fire). To je največji ameriško obarvan dogodek v Sloveniji, ki poteka v sodelovanju s slovenskim združenjem BBQ. Poleg plesnih delavnic bo tudi mednarodno tekmovanje v spretnostih z žara za prestižno nagrado kentuckyjskega združenja BBQ, poznanega po vsem svetu. Prostor bodo obdajale western stojnice, konjeniške igre, ameriški starodobniki in podobno. Lani so na njem našteli skoraj 5000 ljudi, letos jih pričakujejo še več.