Kremelj ni dosegel želenega rezultata na nedeljskih volitvah v Moskvi, in to kljub zdesetkani kandidacijski listi zaradi izključitve večjega števila prepoznavnih opozicijskih kandidatov. Vladajoča Enotna Rusija je sicer na lokalnih in regionalnih volitvah ohranila vse guvernerske položaje, kjer so se iztekli mandati. Tako je bilo tudi v Sankt Peterburgu, kjer je slavil na splošno ne najbolj priljubljen Aleksander Beglov, ki ga je ruski predsednik Vladimir Putin lani imenoval za vršilca dolžnosti po odstavitvi Georgija Poltačenka. Povod za slednjo je bila, tako kot še pri nekaterih drugih lanskih zamenjavah na čelu lokalnih oblasti, vse nižja podpora Enotni Rusiji.

Prav zaradi tega v Moskvi stranka sploh ni nastopila na mestnih volitvah. Njeni privrženci so se namreč predstavljali za neodvisne kandidate in z njeno finančno podporo zbirali potrebne podpise za kandidaturo. Končni rezultat je bil, da se je njihovo število v mestnem svetu z dosedanjih 38 skrčilo na zgolj 25.

Največ so pridobili komunisti s 13 sedeži (doslej 5), preostalih sedem svetnikov v 45-članski mestni dumi pa so si razdelili liberalna stranka Jabolko (3), Pravična Rusija (3) in neodvisni kandidat s podporo Jabolka.

Udeležba tradicionalno nizka

Udeležba na volitvah, ki sicer ne pritegnejo mednarodne pozornosti, je bila kot običajno nizka, okoli petinska, prav tako tudi v Moskvi, kjer je prišlo na volišča nekaj več kot 21 odstotkov od povabljenih okoli 7,2 milijona volilcev. Po vsakotedenskih večinoma prepovedanih protestnih shodih opozicije zaradi že omenjenega črtanja opozicijskih kandidatov, ki so se vrstili vse od začetka poletja, se je predvolilna napetost v glavnem mestu sicer stopnjevala, a so na koncu same volitve potekale povsem mirno. Poročali so le o dveh krajših izpadih poskusno uporabljenega spletnega glasovanja, a se glasovi niso izgubili.

Že v nedeljo je državna agencija za nadzor nad komunikacijami Roskomnadzor kritizirala spletna portala google in facebook, da nista upoštevala prošnje Moskve o spoštovanju volilnega molka. Agenciji Reuters pa je več neimenovanih ruskih vojakov potrdilo, da so morali na volitve po ukazu nadrejenih, ki pa da jim niso zapovedovali, koga naj volijo.

Ocena opozicije, vključno z njenim najbolj izpostavljenim voditeljem Aleksejem Navalnim, je, da je bil v nemogočih volilnih pogojih namen dosežen. S taktičnim glasovanjem so zlasti v Moskvi dokazali, da se je mogoče tudi na volitvah postaviti po robu dirigirani demokraciji zdaj že dve desetletji vladajočega predsednika Vladimirja Putina, ki ga pred koncem sedanjega predsedniškega mandata leta 2024 čaka resen preizkus na parlamentarnih volitvah čez dve leti.

Iz Kremlja je prišel lakoničen komentar Putinovega tiskovnega predstavnika Dmitrija Peskova, da je Enotna Rusija na volitvah izkazala svoje politično vodenje. Iz Bruslja pa je zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini sporočila, da Evropska unija ne priznava volitev na Krimu, ker so bile protipravno izvedene na ukrajinskem ozemlju.