Protikorupcijski sklad (FBK) Navalnega je namreč februarja letos objavil preiskovalno poročilo, v katerem je kritiziral podjetje, ki skrbi za prehrano v šolah, zaradi slabe kakovosti hrane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Zastrupljali so otroke v šolah in vrtcih ... Zabeležili so primere griže, sedaj pa bomo morali mi plačati,« je v današnjem odzivu na instagramu objavil Navalni, ki velja za ostrega Putinovega kritika.

Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je dejala, da bodo morali Navalni, Sobolova ter FBK plačati vsak po 29 milijonov rubljev (410.000 evrov) podjetju Moskovski školnik. Prav tako so FBK naložili, da mora umakniti poročilo. Jarmiševa je tudi napovedala, da se bodo na odločitev sodišča pritožili.

43-letni Navalni je poleti pomagal pripraviti protivladne proteste, ki se jih je udeležilo več deset tisoč ljudi. Prav tako je Navalni svojim privržencem svetoval, naj na septembrskih volitvah v Moskvi glasujejo strateško in to tako, da glasujejo za tiste kandidate, ki imajo največ možnosti, da premagajo Kremlju naklonjene kandidate. Opozicijskim politikom, med njimi sta bila Navalni in Soboljeva, namreč niso dovolili kandidature na volitvah. Kremelj je na volitvah dejansko utrpel pomembne izgube.