Pri podjetju Wandera, ki se ukvarja z varnostjo pri rabi mobilnih telefonov, so se za raziskavo odločili, da bi odgovorili vsem, ki po internetu širijo teorije zarote, da tehnološki velikani prikrito prisluškujejo svojim uporabnikom.

Internet je v zadnjem obdobju poln video posnetkov in sporočili na družbenih omrežjih, na katerih uporabniki trdijo, da jim tehnološki velikani kot so Facebook, Google, Twitter,... prisluškujejo in nato pošiljajo oglasna sporočila.

Potek raziskave

Raziskovalci so za namen raziskave položili dva telefona - enega znamke Samsung s sistemom Android in enega znamke Apple - v »zvočno sobo« in dva identična telefona v »tiho sobo«. Na vseh telefonih je bilo aplikacijam Facebook, Instagram, Chrome, SnapChat, YouTube in Amazon omogočeno nemoteno delovanje. V zvočni sobi so se pol ure ves čas predvajale reklame o mačji in pasji hrani, telefoni pa so bili v obeh prostorih pol ure. Poizkus so ponavljali tri dni, pišejo pri BBC-ju. Po koncu vsakega poizkusa so pregledali telefone in obiskali vse spletne platforme in pregledovali oglase. Raziskovalci so ugotovili, da na obeh telefonih iz »zvočne sobe« ni bilo moč zaznati nobenih dodatnih oglasov za mačjo ali pasjo hrano. Ob tem so pregledovali tudi morebitno dodatno porabo baterije med telefoni v zvočni in tihi sobi, a se ta ni razlikovala.

Telefoni nam ne prisluškujejo v namen ciljnega oglaševanja

»Stavil bi svoje ime, da so rezultati naše raziskave pravilni. Na testiranih aplikacijah nismo našli nikakršnih sledi o prisluškovanju za ciljno pošiljanje oglasov. Dopuščam majhno možnost, da se prisluškovanje dogaja na način, ki ga mi ne poznamo, a v to zelo težko verjamem,« je povedal soustanovitelj podjetja in izvršni direktor Eldar Tuvey.

Kot so še zapisali pri BBC-ju, rezultati raziskave za vse, ki se ukvarjajo z varnostjo v tehnološki industriji, ne bodo presenetljivi. Resnica je namreč, da tehnološki velikani že brez prisluškovanja vedo toliko o nas, da prisluškovanja sploh ne potrebujejo.