Čeprav se berlinski sejem potrošniške elektronike IFA uradno odpre šele jutri, so med napori izgradnje sejemskih paviljonov že dva dni na sporedu maratoni tiskovnih konferenc in medijskih predstavitev. Med odmevnejše doslej sodi današnja Samsungova, ki je potrdila preporod pred meseci ponesrečenega mobilnika s pregibnim zaslonom galaxy fold. Poleg najave smo lahko hibrid med telefonom in tablico tokrat tudi prijeli v roke. Prvi vtis je nepričakovano pozitiven.

Zanimiv za profesionalne uporabnike

Pomislekov glede mobilnikov s pregibnim zaslonom je že od samega začetka kar nekaj. Od nenavadnega formata, ki ni ne tablica niti mobilnik, do vprašanj trpežnosti plastičnega zaslona, ki se je že izkazal za problematičnega ob prvem poskusu izida. Kljub temu smo, morda pod vtisom dolge vrste, ki se je vlekla do preizkusnega kotička, ob prvem stiku s telefonom začutili zadovoljstvo. Velik zaslon razprte naprave definitivno skriva potencial. Predvsem za uporabnike, ki bi radi imeli možnost opravljanja več opravil hkrati. Česa takšnega telefoni drugih formatov na noben način ne zmorejo. Bi pa fold za bolj profesionalne uporabnike lahko vključil tudi Samsungovo pisalo s pen. To bi se sicer znalo zgoditi, saj govorice to že napovedujejo za naslednjo generacijo telefona, ki bi izšla prihodnje leto. S tem bi galaxy fold močno napadel trg, ki ga doslej nadzira Samsungova serija mobilnikov galaxy note.

Tudi kvaliteta zaslona je tekom predstavitve prepričala. Ko je slika temna ali pa je naprava ugasnjena, se po sredini pregiba še naprej vidi majhna vdolbina. Ob prižganem zaslonu in ko je na njem kaj svetlega, pa vdolbina ni več opazna. Tako je vsaj, ko je mobilnik nov. Kakšen bo zaslon po dveh letih uporabe, za zdaj lahko zgolj ugibamo.

Težko opaziš, da gre za plastiko

Zanimiva je tudi primerjava med steklenim zaslonom standardnih mobilnikov in plastičnim zaslonom folda. Ob prvem dotiku razlike pravzaprav niti nismo občutili. Šele ko si ob bok postavil obe vrsti zaslona in s prsti sočasno drsal po enem in drugem, si opazil, da je na foldu nekaj več upora. Tudi sicer je zadeva delovala čvrsto. Razstavljavec nam je zagotovil, da lahko razprt mobilnik zapremo z eno dlanjo, a nam to ni uspelo. Šlo je šele ob uporabi obeh. Domnevno naj bi potrebovali več prakse. Zagotovo pa koristijo tudi velike dlani.

Med pomisleki se je pojavljala tudi debelina, ko je veliki zaslon zložen, a tudi s tega vidika nas je naprava presenetila. V razprti obliki je dovolj tanka, da tudi v zloženi ne deluje kot opeka. Zloženi fold je seveda debelejši od drugih pametnih telefonov, a vseeno lepo sede v dlan. Koristno bi sicer bilo preveriti, kako sede v žep, a si tega tekom kratke predstavitve nismo uspeli privoščiti.

Novica, da je izid galaxy folda pred nami, se je pričela širiti iz Južne Koreje še pred evropsko predstavitvijo v Berlinu. Na svojem domačem trgu bo Samsung mobilnik na prodajne police postavil že jutri. V Evropi pa bo treba čakati do 18. septembra. Tudi tedaj bo na voljo zgolj v izbranih državah, kot sta Nemčija in Francija. Slovenci bomo morali, skupaj z Američani, še nekoliko počakati. Za razliko od Američanov pa za zdaj ni jasno, če bomo v naših prodajalnah telefon tudi dočakali.