Gre za sistem v lasti razvpitega Facebooka, ki sta si ga izmislila Mike Krieger in Kevin Systrom. V svet je Instagram zašel leta 2010, šele leta 2012 na androidih. Instagram deluje tako, da uporabnik na njem objavlja svoje slike in videoposnetke, njegovi sledilci pa jih všečkajo. Danes bomo objavili lestvico tistih, ki imajo največ sledilcev (uporabili smo datum 2. in 3. september). Na vrhu so bolj ali manj nogometaši, pop zvezdniki in športniki nasploh, med našimi je najvišje Luka Dončić z 2,8 milijona sledilci, kar pa seveda ne zadošča za vpis med deseterico, ki jo objavljamo danes. Ob imenu je navedeno število sledilcev, fotografije smo si izposodili iz profilov posameznih zvezdnikov, ki pa, žal, te profile vse bolj uporabljajo namesto reklamnega materiala.

Cristiano Ronaldo, 181,847.024

Instagramovemu profilu najpopularnejšega nogometaša na svetu sledi več kot 181 milijonov obiskovalcev tega medija. Mimogrede, 33-letni portugalski športnik ima 80 milijonov sledilcev tudi na Twitterju, kar ga uvršča na šesto mesto na svetu (prvi je Barack Obama), in 122 milijonov sledilcev na Facebooku, kar ga uvršča na prvo mesto med osebami (pred njim sta namreč le sam Facebook in Samsung). Vrnimo se k Instagramu. Ronaldo se je s prvo sliko na tem modernem mediju pojavil 23. maja 2014, šlo je zgolj za njegov portret na Instagramu. Od takrat do danes je na njegovem profilu nastalo 2636 vsebin, ki bolj kot lik in delo slavnega nogometaša častijo podjetja, s katerimi je povezan. Od spodnjega perila do majic in preostale nogometne opreme. Je pa zanimivo, da se za Ronalda zanima več kot 180 milijonov ljudi, njega pa zanima zgolj 440 oseb in organizacij – le tolikim je namreč 2. septembra Portugalec sledil na Instagramu. Seveda se lahko tudi vprašamo, koliko eden najboljših nogometašev vseh časov skrbi za svoj profil; upali bi si trditi, da je v ozadju ekipa, ki moderne medije pozna bolje od njega.

Ariana Grande, 163,471.903

Ameriška pevka in igralka, ki se je spomnimo tudi zaradi terorističnega napada na njenem koncertu 22. maja 2017 v Manchestru, ima veliko število sledilcev, sama pa se navdušuje nad 845 profili. A zvezda je zvezda. Ariana je deseta na Twitterju, kjer jo spremlja več kot 65 milijonov oboževalcev. Nižje, z okoli 33 milijoni, je na Facebooku, kar nekaj govori o popularnosti posameznih medijev. Šestindvajsetletna lepotica, ki bi bila včasih rada Audrey Hepburn, drugič pa namiguje, da je biseksualka, je zapustila Katoliško cerkev zaradi politike Vatikana do gejev.

Selena Gomez, 156,212.637

Ameriška zvezdnica, ki ji sledijo milijoni, je tako zaljubljena vase (ali pa ima morda tako malo časa), da sledi le 61 profilom. Sedemindvajsetletna igralka in pevka iz Teksasa ima sicer mehiške in italijanske korenine, uspešna pa je bila že v rani mladosti, ko se je na hollywoodski sceni uveljavila z nastopi v Disneyjevih filmskih pravljicah. V novih časih pa več poje in manj igra v velikih uspešnicah. Mimogrede, na Facebooku jo spremlja okoli 60 milijonov ljudi, na Twitterju, ki velja za družbeni medij z malo več teže, pa 58 milijonov.

Dwayne Johnson, 155,921.254

Tudi mišičast in tetoviran bivši rokoborec, neustrašen heroj najbolj trapastih filmov, kar si jih je izmislil moderni Hollywood, na Instagramu sledi zgolj peščici, sam pa pobira velike številke. The Rock (Skala), kot mu pravijo, ki v filmih navadno premlati vse še tako žilave nasprotnike, ima na Facebooku 57 milijonov, na Twitterju pa (komaj) okoli 13 milijonov sledilcev. Sedeminštiridesetletni Američan trenutno služi z novo verzijo filma Hitri in drzni, prihajata pa tudi nova verzija serije Jumanji in Disneyjevo Potovanje po džungli.

Kim Kardashian, 147,336.882

Za nekatere ameriška kraljica kiča, za druge najvplivnejša medijska osebnost družbenih medijev in resničnostnih spektaklov, sledi na Instagramu le 113 profilom. Res malo. Očitno ne potrebuje drugih tako nujno, kot mnogi potrebujejo njo. Trenutno recimo ponuja svoj nov parfum in se sonči v preozkih oblekah, ki poudarjajo njeno postavo. Osemintridesetletna manekenka, podjetnica in igralka armenskih, irskih, angleških in nizozemskih korenin ima skoraj 30 milijonov sledilcev tudi na Facebooku, na Twitterju pa okoli 62 milijonov.

Kylie Jenner, 145,491.048

Dvaindvajsetletna Kylie Jenner je veliko mlajša polsestra Kim Kardashian in je ena najmlajših milijarderk na svetu. Čestitamo. Kylie je obenem hčerka zlatega olimpijskega deseterobojca Brucea Jennerja, še iz časov, ko je bil moškega spola. Zdaj je Jenner, z imenom Caitlyn, pravzaprav njena mama in mačeha od Kim Kardashian. Kylie je, kot vsi v orjaški družini Kardashian, začela v resničnostnih spektaklih, trenutno pa še več služi s svojo kozmetiko. Na Twitterju ji sledi 28 milijonov uporabnikov, na Facebooku pa (zgolj) 22 milijonov.

Beyoncé, 132,718.919

Tudi ikona ameriškega sodobnega popa je razmeroma aktivna na družbenih omrežjih. Ob več kot 132 milijonih sledilcev na Instagramu se lahko pohvali z 61 milijoni sledilcev na Facebooku in 15 milijoni na Twitterju. Zanimivo, Beyonce sama na Instagramu ne sledi nikomur. Zakaj pa bi? Sedemintridesetletna ameriška pevka Beyoncé (Giselle Knowles-Carter) ima na svojem računu kakšne pol milijarde, ima tri pridne otroke in razuzdanega moža, raperja Jay Z-ja, ki jo sicer občasno prevara, a ima na svojem računu milijardo dolarjev.

Lionel Messi, 129,719.333

Drugi najpopularnejši nogometaš na svetu je napadalec Barcelone, Argentinec Lionel Andrés Messi Cuccittini iz Rosaria. V primerjavi z večnim konkurentom Ronaldom ima trikrat manj objav na Instagramu, ki so veliko manj povezane s pokrovitelji – največkrat objavlja svoje portrete in fotografije s svojimi soigralci. Messi ima razmeroma veliko število sledilcev na Facebooku, kakšnih 90 milijonov, na Twitterju pa je sicer nekaj strani, ki so posvečene 32-letnemu nogometašu, a Messi uradno nima profila na tem družbenem omrežju.

Neymar, 125,170.693

Brazilski nogometaš je bil največji zvezdnik poletnega prestopnega roka, čeprav na koncu sploh ni prestopil, ostal je v Parizu. Na svojem profilu na Instagramu ponuja predvsem svoje fotografije, povezane s športno multinacionalko Nike, veliko je tudi družinskega in športnega veselja. Neymar sodeluje tudi na Facebooku, kjer ga spremlja okoli 60 milijonov sledilcev, na Twitterju je nekaj manj aktiven, za njegove misli se zanima kakšnih 44 milijonov navdušencev. Je pa jasno, da so vsa tri omrežja povezana med sabo in da so fotografije skoraj pretirano natančno izbrane.

Taylor Swift, 121,000.000

Devetindvajsetletna zvezdnica, znana po osebnoizpovednih skladbah, se je sicer rodila v Pennsylvaniji, a se je pri štirinajstih z družino premestila v Nashville, kjer se ji je obetala vrhunska kariera. In uspelo ji je. Na računih naj bi imela kakšnih 300 milijonov dolarjev. Na Instagramu ima več kot 120 milijonov sledilcev, sama pa ne sledi nikomur, kar zelo verjetno pomeni, da ne upravlja s svojim profilom. Na Facebooku, kjer ponuja podobne materiale, ima 71 milijonov sledilcev, na Twitterju je njenih (samo) 319 objav pospremilo več kot 84 milijonov ljudi.