Najnovejša epizoda otoške brexitske drame se je začela v torek pozno zvečer, ko je solidna večina poslancev, ki so proti nesporazumnemu trdemu brexitu, glasovala za to, da Johnsonovi konservativni vladi (najbolj desničarski vladi v novejši zgodovini) odvzame odločanje o programu parlamenta. Za predlog združene opozicije je glasovalo 328 poslancev, proti 301. S tem je opozicija utrla pot današnjemu glasovanju o predlogu zakona, ki je prepovedal trdi brexit in zahteva odložitev brexita do najmanj zadnjega januarja 2020.

Neuspešno premierjevo sprenevedanje

Boris Johsnon je že v prvem premierskem nastopu v parlamentu doživel poniževalen poraz, ker se je kar 21 konservativnih poslancev kljub ukazu vodstva stranke, da glasujejo proti predlogu opozicije, postavilo na njeno stran. Opozicijsko zmago so pospremili ploskanje, vzkliki in vpitje enega od poslancev: »To pa ni dober začetek, Boris!« To je bil obupen začetek za novega premierja, ki je poslance pred glasovanjem dolgo prepričeval, da mu bodo z blokiranjem trdega brexita preprečili sklenitev novega sporazuma o brexitu, ki je po besedah njegovega glavnega svetovalca za brexit prevara in fantazija. Sprenevedanje. Johnson se je na ta prvi poraz odzval z grožnjo z novimi predčasnimi volitvami sredi oktobra. »Odločiti bodo morali volilci,« je dejal premier, ki na vsak način hoče povesti Britanijo iz EU 31. oktobra.

Iz stranke vrgli celo Churchillovega vnuka

Pa to še ni bilo vse. Vseh 21 konservativnih poslancev, ki so potegnili z opozicijo, je vrgel iz stranke. Med njimi sta celo »oče poslanske zbornice«, kot pravijo nekdanjemu finančnemu ministru Kenu Clarku, ker je poslanec z najdaljšim, 39-letnim stažem, in vnuk legendarnega britanskega premierja Winstona Churchilla Nicholas Soames. Proevropski 79-letni konservativni veteran Clarke je dejal, da ne prepozna več svoje konservativne stranke, ker je postala brexitska stranka, Soames pa, da je konservativna stranka postala brexitska sekta. Vladajoča konservativna stranka ima po tej avtokratski čistki v poslanski zbornici 21 glasov manj kot opozicija.

V današnji žolčni razpravi je Johnson trdil nekaj neverjetnega, da je povsem jasno, da bo Britanija v Bruslju dobila nov sporazum, iz katerega bodo odstranili kontroverzno irsko varovalko. Vodji laburistične opozicije Jeremyju Corbynu je očital, da spodkopava njegova pogajanja z EU, ta pa mu je odgovoril, da to ni možno, ker pogajanj ni. Pa tudi, da Johnson Britancem prikriva posledice trdega brexita, med njimi pomanjkanje hrane in zdravil. Johnson je iz parlamenta Britance strašil s tem, da bi (levičarski) vodja laburistov Jeremy Corbyn uničil Britanijo, če bi postal premier. Corbyna je pozival, naj podpre predčasne volitve, ta pa je odgovoril, da tega ne bo naredil, dokler se Britanija z EU ne dogovori o novi odložitvi brexita.

Nasproti odložitvi brexita

Johnson in trdi brexit sta danes doživela odločilni poraz. Po prvem branju predloga zakona, ki prepoveduje brexit brez dogovora in zahteva od vlade, da odloži brexit najmanj do zadnjega januarja 2020, je zanj glasovalo 329, proti pa 300 poslancev. Po odločilnem je trdi brexit pokopalo 327 poslancev (proti jih je glasovalo 299). Johnson je ocenil, da sprejem tega zakona končuje pogajanja z EU. Prekinjali so ga klici o tem, da pogajanj tako in tako ni. »Samo ena pot naprej je. Poslanci so vedno znova glasovali za odhod iz EU in vedno znova za odložitev odhoda. Država se mora odločiti, ali bom šel v Bruselj jaz ali vodja opozicije, da reši to zadevo. Če bom jaz premier, bom poskusil doseči sporazum. Mislim, da ga lahko. Po mnenju te vlade morajo biti volitve v torek, 15. oktobra,« je dejal Johnson. Da bi razpisal že druge predčasne volitve zapored (redne so bile leta 2015, prve predčasne leta 2017) potrebuje podporo dveh tretjin poslancev. Ne samo laburisti, ampak tudi škotska nacionalna stranka SNP in liberalni demokrati, tri največje opozicijske stranke, so napovedale, da ne bodo glasovala za »Johnsonove volitve«, ki jih imajo za past, ker bo v primeru zmage 31. oktobra izpeljal trdi brexit. Prej zahtevajo, da v Bruslju (ponižno!) izposluje sporazum o odložitvi brexita do najmanj zadnjega januarja 2020. Kot veleva nov sinoči sprejet zakon. Johnsona želijo potem zrušiti z glasovanjem o nezaupnici. Ko bodo presodili, da je pravi čas za to. Epilog brexitske drame še ni napisan.

Britanski poslanci zavrnili razpis predčasnih volitev

Britanski poslanci so se držali svojih napovedi in zavrnili Johnsonov predlog za predčasne volitve, ki jih je predlagal za 15. oktobra. Za predlog je glasovalo 298 poslancev, 56 jih je bilo proti. Za sprejetje predloga je bila sicer potrebna dvotretjinska večina oz. 434 glasov.