Ameriški predsednik Donald Trump je z izjavo, da so obeti za sklenitev trgovinskega sporazuma s Kitajsko najboljši v zadnjem času, že v začetku tedna poskrbel za optimizem na kapitalskih trgih. Zatrdil je, da so Kitajci poklicali ameriške pogajalce s predlogom o ponovnem začetku trgovinskih pogovorov ter da si »zelo želijo skleniti dogovor«. Kljub prvotnemu zanikanju kitajskih oblasti je posredna potrditev Trumpovih besed prišla v četrtek, ko je kitajsko ministrstvo za trgovino sporočilo, da se Kitajska na zadnje ameriške carine za zdaj ne namerava odzvati s povračilnimi ukrepi. Hkrati je kitajsko zunanje ministrstvo izjavilo, da med stranema poteka »učinkovita komunikacija«. Vse omenjeno je poskrbelo za dobro razpoloženje na globalnih borzah.

Pestro politično dogajanje je bilo tudi na stari celini. Pri naših zahodnih sosedih je šef Severne lige Matteo Salvini izstopil iz koalicije z namenom, da sproži predčasne volitve, na katerih bi izkoristil zanj trenutno zelo ugodne javnomnenjske ankete. Priča pa smo bili nepričakovanemu preobratu. Vodstvo populističnega Gibanja petih zvezd je zgladilo nesoglasja z Demokratsko stranko in se dogovorilo o sestavi nove vlade pod vodstvom dosedanjega premierja Conteja. Osmoljenec Salvini se bo tako očitno (vsaj začasno) preselil v opozicijo. Ob novici je osrednji italijanski indeks FTSE MIB močno poskočil in teden zaključil dobre 4 odstotke višje od izhodišča. Svež veter politične stabilnosti in predvidevanja, da bi lahko novo zavezništvo omililo trenja z evropsko komisijo glede italijanskega proračuna, so ugodno vplivali tudi na italijanske državne obveznice. Cene slednjih so se močno zvišale in letna zahtevana donosnost 10-letne italijanske državne obveznice je ob koncu tedna upadla pod 1 odstotek.

Na Otoku se je nadaljevala saga o brexitu. Za presenečenje je poskrbel predsednik britanske vlade Boris Johnson, ki je dosegel zaustavitev dela parlamenta za pet tednov in s tem znatno povečal možnosti, da Velika Britanija konec oktobra zapusti Evropsko unijo brez dogovora. Politična negotovost glede brexita je ključna pri nekaj nižji donosnosti evropskih borz v preteklem tednu glede na svetovne indekse.

Med makroekonomskimi objavami je bilo v ZDA v prejšnjem tednu objavljeno poročilo o rasti BDP za drugo četrtletje, ki je bila revidirana malenkost nižje (z 2,1 odstotka na 2,0 odstotka na letni ravni). Kljub nekoliko nižji rasti je poročilo vseeno pokazalo, da ameriški potrošnik ostaja v precej dobri kondiciji, kar je pozitivna novica, saj potrošnja predstavlja približno 70 odstotkov ameriškega BDP. Da pa ameriški potrošnik vendarle ni imun za negotovosti glede razpleta trgovinskih nesoglasij, je nakazala petkova objava indeksa zaupanja potrošnikov Univerze v Michiganu za avgust, ki je zabeležil najvišji mesečni upad po decembru 2012. Trenja v trgovinskih pogajanjih negativno vplivajo tudi na nemške makroekonomske podatke. Nemški inštitut IFO je namreč objavil podatek o poslovni klimi za avgust, ki je na najnižji točki v zadnjih sedmih letih.