Bolgarski teniški igralec Grigor Dimitrov je v New Yorku prekinil neverjetno serijo Rogerja Federerja. Švicar je imel namreč na OP ZDA po porazu Novaka Đokovića v zgornjem delu žreba proti preostalim trem četrtfinalistom na trdi podlagi razmerje zmag in porazov 26:0. Kar 17-krat je bil boljši od rojaka Stana Wawrinke, šestkrat od Grigorja Dimitrova in trikrat od Rusa Danila Medvedjeva. V 27. poskusu se zmagovalcu dvajsetih turnirjev največje četverice ni izšlo. Bolgar je po petih nizih pripravil novo newyorško presenečenje in prvič v karieri ugnal svojega vzornika.

»Vselej sem proti Grigorju našel nekaj, s čimer sem nadziral dvoboje. Tokrat ne. Na osnovni črti nisem našel orožja, s katerim bi prevladal. Počutil sem se razoroženega,« je priznal Roger Federer in v svojem slogu nadaljeval: »Glavni krivec za to je bil seveda tekmec. Igral je odlično in bil preprosto boljši.« Federer je zaradi bolečih v hrbtu zahteval medicinski odmor. »Na misel mi ni prišlo, da bi dvoboj predal. Želel sem le omiliti bolečine, ki niso bile krive, da sem dvoboj izgubil,« odgovarja 38-letni Švicar.

»Na koncu dvoboja Roger ni bil več pravi, zato je bržčas dobil le 13 točk v odločilnem nizu. Ne glede na to prve zmage proti Federerju ne bom pozabil nikoli. Odlično se počutim,« je bil navdušen Grigor Dimitrov, nekdaj tretji igralec sveta, ki se po poškodbi vrača med najboljše. Bolgar se bo v polfinalu presenetljivo pomeril z Danilom Medvedjevom. Rus nadaljuje odlične igre na trdi podlagi. Tokrat je njegovo moč občutil Stan Wawrinka, ki je v osmini finala izločil Novaka Đokovića.

Ameriško javnost na igriščih in ob njih še naprej navdušuje Serena Williams. Američanka je tako motivirana in samozavestna, da si upa le redko kdo pomisliti, da ne bo osvojila 24. lovorike na turnirjih največje četverice. Serena Williams je do jubilejne 100. zmage na igriščih Flushing Meadowsa prišla ekspresno. V zgolj 44 minutah je Kitajki Quiang Wang prepustila vsega 15 točk, dobila pa jih je 50. »Veliko let je minilo, odkar sem v New Yorku pri 16 letih prvič nastopila. Veliko lepih spominov imam na ta turnir. Trenutno pa se bolj posvečam sedanjosti. Uživam namreč na vsakem koraku, hkrati pa trdo treniram,« pravi Serena Williams, ki bo ta mesec dopolnila 38 let.

V polfinalu se bo Williamsova pomerila z Elino Svitolino. Ukrajinka s svojim partnerjem Gaëlom Monfilsom v New Yorku doživlja najlepše športne in zasebne trenutke. Od petih medsebojnih dvobojev je štiri dobila Serena Williams, v zadnjem pa je bila boljša Ukrajinka. Ko je Elina Svitolina pred tremi leti na olimpijskem prizorišču v Riu de Janeiru pripravila senzacijo, je bila tisti dan vsaj takšna zvezdnica kot nosilci zlatih olimpijskih kolajn.