V svetovnem tenisu se tri četrtine vseh zgodb na največjih turnirjih dogaja okrog Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Rogerja Federerja in Serene Williams. New York, kjer poteka zadnji letošnji turnir največje četverice, ni izjema. Zadnjo četrtino najodmevnejših zgodb zapolnijo senzacije, ki jih na igriščih Flushing Meadowsa letos ne manjka. Nekaj igralcev in igralk, ki so navdušili z uvrstitvijo med najboljšo osmerico in zaslužili najmanj pol milijona ameriških dolarjev, dosega sijajne uspehe iz ozadja. Eden takšnih je letos v New Yorku Gaël Monfils. Francoz se v kristusovih letih, 33. rojstni dan je praznoval pred tremi dnevi, kaže v najlepši luči.

Navdušen Tiger Woods

Monfils je pod posebnim drobnogledom v svoji domovini, saj je od tretjega kroga edini Francoz v posamični konkurenci. V osmini finala je španski senzaciji Pablu Andujarju prepustil le pet iger. »Vse, kar sem si zamislil, sem tudi uresničil. To se v tenisu zgodi zelo redko,« se je veselil Gaël Monfils. Francoz se zaveda sijajne priložnosti za uvrstitev v polfinale, saj se bo pomeril z Italijanom Mateom Berrettinijem. »Je odličen izvajalec začetnih udarcev. Ima enega najboljših forhendov v teniški karavani in se giblje zelo dobro. Ne preseneča me, da dosega tako dobre rezultate. Če bom želel napredovati, bom moral igrati svoj najboljši tenis,« odgovarja Monfils. Spomnimo, da je bil Monfils v New Yorku že polfinalist, ko je moral po zmagah nad Güllsom Müllerjem, Janom Šatralom, Nicolasom Almagrojem, Marcosom Baghdatisom in Lucasom Pouillom pred tremi leti priznati premoč Novaku Đokoviću.

Injekcijo samozavesti je z zmago v četrtem krogu dobil Rafael Nadal. Španec je sicer proti Marinu Čiliću izgubil prvi niz na turnirju, a kljub temu navduševal v številnih teniških prvinah. Ena od njih je, da se lahko po statistiki uspešnih igralcev enakovredno primerja z najboljšimi izvajalci začetnih udarcev na svetu. Dokaz za to je bil dvoboj s Čilićem, v katerem je dosegel celo en as več (11:10), dobil pa je kar 83 odstotkov točk, ko je v polje zadel prvi servis. Za Španca je ves čas bučno navijal in se navduševal nad njegovimi številnimi atraktivnimi potezami superzvezdnik Tiger Woods. Ameriškemu igralcu golfa se je po zmagi zahvalil Nadal: »Lepo je videti, ko te podpira tako uspešen in vztrajen športnik, kot je Tiger Woods. Je eden najboljših športnikov vseh časov. Vesel sem, da imava občasne stike. Upam, da bova lahko čim prej odigrala partijo tenisa ali golfa.«

Nova milenijka na pohodu

Po porazu Coco Gauff v tretjem krogu teniške najstnice uspešno zastopa 15. igralka sveta Bianca Andreescu. Kanadčanka se je uvrstila v četrtfinale po zmagi nad ameriško kvalifikantko Taylor Townsend. Milenijka, rojena je bila 16. junija 2000, je v tej sezoni na trdi podlagi dobila že 28 dvobojev, odmevna pa je bila predvsem turnirska zmaga v Indian Wellsu. »Res je, da nimam veliko izkušenj z največjih tekmovanj na svetu. Ni bilo lahko igrati proti tekmici, za katero je navijal ves stadion. A je bilo med njimi tudi nekaj Kanadčanov, ki sem jih slišala po vsaki točki. Bili so mi v veliko pomoč,« je po zmagi na stadionskem kompleksu Arthur Ashe povedala Bianca Andreescu. Kanadčanka se bo jutri pomerila z Belgijko Elise Mertens, na 26. mestu svetovne lestvice najnižje uvrščeno igralko med osmimi četrtfinalistkami.

Zanimivo je, da je v zgornji polovici žreba pri ženskah med četrtfinalistkami najvišje uvrščena igralka na svetovni lestvici na 13. mestu Belinda Benčić. Švicarka tradicionalno navdušuje v New Yorku. Pred petimi leti se je kot 17-letna najstnica senzacionalno uvrstila v polfinale, potem ko je med drugim premagala Angelique Kerber in Jeleno Janković. Tokrat je v osmini finala z zmago nad lansko zmagovalko Naomi Osaka dosegla novo odmevno zmago, ki sicer ne sodi v kategorijo presenečenj, saj je bila Švicarka letos že tretjič boljša od Japonke. Nagrada bo lepa, saj se bo Belinda Benčić za dodatnih dobrih 400.000 evrov zaslužka pomerila z Donno Vekić. Hrvatica je v osmini finala proti Julii Görges rešila zaključno žogico. Zadnja, ki je osvojila OP ZDA in rešila zaključno žogico, je bila leta 1982 Martina Navratilova.