Sedmerica slovenskih hokejskih klubov po večmesečnem zatišju odpira novo sezono na domačih ledenih ploskvah. Uvodni preizkus za pokal hokejske zveze bo na dotrajanem objektu z majhnim igriščem znova potekal v Kranju. Večna tekmeca Olimpija in Jesenice sta osrednja kandidata za uvrstitev v sobotni finale.

Olimpija se bo digitalizirala

Ljubljančani so ravno pred letom dni v tesni kranjski dvorani z osvojenim pokalom začeli šampionski pohod, ki se je končal z zmagoslavjem v alpski ligi in državnem prvenstvu. Trojna krona nalaga Olimpiji dodatno odgovornost, da vsaj ohrani ugled iz minule zime, zato predsednik kluba Miha Butara brez ovinkarjenja sporoča, da gre tivolski kolektiv po nove lovorike. »Vsako leto želimo napredovati na vseh področjih, zato smo v klub pripeljali nove ljudi, ki bodo pomagali na različnih ravneh. Finančni položaj je stabilen, saj smo od prve sezone v alpski ligi povečali sredstva za štirideset odstotkov. Nov zagon nam dajejo navijači, ki so se v minuli zimi v velikem številu vrnili v Tivoli,« je hokejsko zgodbo pod Šišenskim hribom opisal Miha Butara.

Olimpija se želi digitalizirati kot NK Maribor, da bodo obiskovalci tekem v dvorani uporabljali brezstično plačevanje. V tivolskem klubu napovedujejo gradnjo novega igrišča s streho in mini tribuno, ki ga bodo v sodelovanju z ljubljansko občino postavili zraven tivolskega parkirišča. Butara je dodal, da bodo prenovili tudi del zastarele tivolske dvorane, kjer nameravajo prenoviti garderobe, zamenjati glavna semaforja in postaviti novo zaščitno ogrado, kar je minimalni standard tudi za izvedbo svetovnega prvenstva skupine B. Ker je organizacija turnirja v Stožicah predraga, bo hokejska zveza domače prvenstvo spomladi 2020 najverjetneje organizirala na igrišču Olimpije. »S prenovo Tivolija in novim pokritim igriščem bo pridobil ves slovenski hokej,« pravi Butara.

Ljubljančani bodo s podobnim igralskim kadrom tudi v novi zimi glavni favoriti za osvojitev obeh domačih naslovov. Prihodnji konec tedna bodo začeli nastope v alpski ligi, trener Jure Vnuk pa je posebej podčrtal mednarodni izziv, ki Olimpijo čaka v celinskem pokalu. »Zelo se bomo potrudili, saj se zmagovalec prvega turnirja uvrsti med osmerico najboljših. V nove izzive gremo močnejši, saj so priprave opravili vsi hokejisti, ki so se nam lani pridružili sredi sezone. Igrali bomo napadalen hokej z agresivnim prestopom. Ne želimo biti nezanimivi z obrambno držo,« je komentiral Jure Vnuk. Njegov starejši brat Tomaž Vnuk bo vsaj še eno sezono športni direktor kluba, potem ko je maja letos odstopil s položaja zgolj za teden dni. Prepričan je, da moštvo za zdaj ne potrebuje tujih okrepitev: »Pokriti smo na vseh igralnih položajih.«

Mitja Šivic opazil zagnanost

Močno prenovljena jeseniška zasedba pred novo sezono velja za veliko neznanko. V Podmežakli so zarezali v proračun, saj si ne smejo več privoščiti, da bi igralcem zamujala mesečna izplačila. Odšli so nosilci igre iz minule zime, v ospredje pa stopajo hokejisti novega vala, ki bodo imeli na ledu več odgovornosti kot doslej. Trenerja Marcela Rodmana je nasledil Mitja Šivic, ki se je v domovino vrnil po dvanajstih letih nabiranja izkušenj v Franciji. V Podmežakli bo vodil razmeroma mlad kolektiv slovenskega porekla, ki stavi na zagnanost. »Pri delu z mladimi hokejisti sem prepoznal obilo zavzetosti, kar me navdaja z optimizmom. Veliko ljudi dvomi o prenovljenih Jesenicah, a sem prepričan, da jih bomo s predstavami na ledu kmalu utišali,« meni Mitja Šivic. Za Jesenice ne bi bilo slabo, če bi se v skupno zgodbo združila članski in mladinski pogon.

Pokal Slovenije (Kranj), četrtfinale, danes ob 17.30: Slavija – Celje, ob 20.30: Jesenice – Maribor, jutri ob 19. uri: Olimpija – Jesenice mladi. Polfinale bo v petek ob 17.30 in 20.30, finale pa v soboto ob 20. uri.