Hokejistom Jesenic se na tradicionalni poletni ligi na Bledu ni uspelo prebiti na oder za zmagovalce. Zadnji dan tekmovanja so bili premalo konkurenčni na tekmi za tretje mesto, ki jo je dobila Sapa, redna udeleženka najvišjega klubskega tekmovanja v regiji. Močno spremenjena zasedba železarjev se je ob Blejskem jezeru lovila v igri. Jeseničani so se prvi dan turnirja namučili proti združeni reprezentanci Slovenije, za katero so nastopali hokejisti različnih domačih klubov, na uvodnem derbiju sezone z Olimpijo pa jih je zmanjkalo po prvi tretjini.

Ravno sobotni slovenski obračun je na Bledu tako kot vsako leto pritegnil največ pozornosti. Tekma je potrdila splošno oceno, da Ljubljančani v nove izzive vstopajo v izrazitejši vlogi favoritov kot lani, ko so osvojili trojno krono in v osmih poskusih le enkrat klonili na derbiju. Jeseničanom se pozna pomanjkanje izkušenj, kakovosti in uigranosti, zato novi trener Mitja Šivic že naproša navijače za potrpljenje. »Proti Olimpiji smo prejeli lekcijo, iz katere se moramo veliko naučiti. Ko bomo napredovali, bomo zelo nevarni. Nekateri igralci so se prvič znašli v tako izpostavljenih vlogah, zato bodo potrebovali čas,« je dejal Mitja Šivic, ki ga pred začetkom alpske lige čaka še veliko dela. Jeseničani bi s tako skromno zasedbo lahko naleteli na težave tudi v alpski ligi, ki jo bodo odprli sredi septembra.

Železarji so na sobotnem derbiju prevladovali in povedli v prvi tretjini, ko Olimpija še ni bila na delovni temperaturi. Slovenski prvaki so v nadaljevanju zaigrali odločneje in do novega odmora v desetih minutah zabili štiri gole za prepričljivo zmago. Razmerje v strelih je bilo 33:22 za tivolsko zasedbo. »Očitno sem bil pred tekmo edini v garderobi, ki je opozarjal, da bo treba preizkus z Jesenicami vzeti resno. Glede na to, da smo sredi priprav, je bila tekma na visoki ravni. Zadovoljen sem z odzivom nekaterih igralcev na nove vloge,« je komentiral ljubljanski trener Jure Vnuk, ki si je v finalu še posebej želel pomeriti proti najmočnejši zasedbi turnirja na Bledu, a so hokejisti Grenobla predčasno zapustili poletno ligo, saj jih je na Finskem čakala preizkušnja v ligi prvakov.

Edina slovenska predstavnika v alpski ligi se bosta čez slaba dva tedna podala v boj za prvo lovoriko v novi sezoni, ko bodo v Kranju organizirali tekmovanje za domači pokal. Olimpija bo pod pritiskom zmage, Jeseničani pa bodo poskušali prikazati konkurenčnejše predstave kot na Bledu.

Poletna hokejska liga na Bledu, 1. krog: Jesenice – Slovenija 2:1 po kazenskih strelih, Grenoble – Beljak 8:0, 2. krog: Slovenija – Olimpija 0:5, Beljak – Sapa 2:1, 3. krog: Jesenice – Olimpija 1:4 (1:0, 0:4, 0:0, Svetina 9, Koren 29, Simšič 31, Brus 37, Pešut 38), Grenoble – Sapa 4:3 v podaljšku, za tretje mesto: Jesenice – Sapa 1:3, finale: Olimpija – Beljak (včeraj).