Poletna liga na Bledu bo za hokejiste Olimpije in Jesenic tudi tokrat pomenila tradicionalen uvod v novo sezono. Večna tekmeca bosta na pripravljalnem turnirju preizkusila trenutno formo in nakazala smernice za dolgo zimo. Jeseničani se bodo v blejski dvorani danes pomerili z združeno reprezentanco Slovenije, za katero bodo nastopali igralci iz amaterskih domačih klubov. Olimpijo enak preizkus čaka dan pozneje, vrhunec pa bo v soboto, ko bosta najboljša slovenska kluba prvič v sezoni prekrižala palice. V nedeljo bodo na sklepnem dejanju turnirja razglasili zmagovalca.

Hokejisti Olimpije se v nove boje podajajo s trojno krono, ki so jo osvojili v alpski ligi in na obeh domačih tekmovanjih. Ljubljančani niso pretirano posegali v igralski kader, a bi se jim zaradi odhodov Mihe Zajca in Gregorja Koblarja lahko poznalo pomanjkanje kreativnosti v napadu. Ni nepomembno, da sta veterana Aleš Mušič in Aleš Kranjc leto dni starejša kot ob naskoku na prvaka alpske lige. V novi sezoni bo veliko odvisno od motivacijskih sposobnosti trenerja Jureta Vnuka, saj je lovorike vedno lažje napadati kot braniti. Ljubljančani bodo na mednarodnem tekmovanju še bolj na udaru tekmecev, saj bodo tivolske hokejiste vsi želeli zriniti s prestola. Olimpija je poleti izgubila pomembnega delavca, saj je marljivi pomočnik trenerja Matej Hočevar našel nov izziv v Brunicu. Na trenerski klopi ga je zamenjal Gregor Polončič, ki na tako izpostavljenem položaju še ni deloval. Uspešnost moštva bodo krojili osvojeni pokali – vsaka lovorika manj kot v minuli sezoni bo za Olimpijo pomenila neuspeh. Slovenskim prvakom se hkrati obeta priložnost za preboj na evropski oder v celinskem pokalu, kjer so Jesenice lani pogorele že na uvodni oviri.

Železarji se bodo predstavili v občutno skromnejši zasedbi kot v minuli sezoni, ko so postali osmoljenci brez osvojene trofeje. Jesenice je predvsem zaradi zahtevnega finančnega položaja zapustila plejada igralcev za dve močni peterki na čelu z obema tujima vratarjema in trenerjem Marcelom Rodmanom, kar bo vplivalo na (ne)konkurenčnost moštva. Jesenice so želele zadržati vsaj Tadeja Čimžarja, a trenutno ni med kandidati za ekipo. V Podmežakli bodo odslej igrali izključno domači hokejisti, ki jih bo s klopi vodil nekdanji reprezentant Mitja Šivic. Čeprav je alpska liga udarno tekmovanje za oba slovenska predstavnika, bodo Jesenice v novo mednarodno sezono zavoljo številnih sprememb krenile brez konkretnih ciljev, kar bi se lahko poznalo na slabšem obisku domačih tekem. Potem ko so hokejistom lani zamujala mesečna izplačila za opravljeno delo, boja za preživetje panoge na Jesenicah očitno še ni konec. V zadnjih letih se je izkazalo, da je v Zgornjesavski dolini občutno premalo gospodarskega in političnega interesa za resno vlaganje v hokej.

Spored poletne lige na Bledu, danes ob 16.30: Grenoble – Beljak, ob 20. uri: Jesenice – Slovenija, jutri ob 16.30: Beljak – Sapa, ob 20. uri: Slovenija – Olimpija, sobota ob 16.30: Grenoble – Sapa, ob 20. uri: Jesenice – Olimpija, nedelja ob 16.30: tekma za tretje mesto, ob 20. uri: finale.