V novo sezono vstopa Slovenska kinoteka po uspešnem poletju. Njihov letni kino Poletje na platnu in med platnicami je v enem avgustovskem tednu privabil skoraj tisoč gledalcev, festival kratkega filma FeKK, s katerim sodelujejo, pa dobrih 1300.

»Tudi projekcije starejših filmov na Kongresnem trgu, ki jih pripravljamo s Kinodvorom, omogočajo, da postane filmska dediščina del splošne filmske kulture in ni več kot včasih vezana samo na kinotečno predvajanje. Dobra stran digitalizacije je širjenje teh filmov v splošni prostor, slabša, da se to žal največkrat dogaja z najbolj priljubljenim delom filmske dediščine, manj popularen pa še čaka,« je za Dnevnik povedal direktor tega javnega zavoda Ivan Nedoh.

Stara poglavja, nov odnos

Prav romantična komedija z Ingrid Bergman v glavni vlogi Eléna in možje (1956), ki jo je bilo prejšnji teden mogoče ujeti na Kongresnem trgu, je že napovedala prvo od jesenskih retrospektiv v Kinoteki. Ta bo posvečena francoskemu cineastu Jeanu Renoirju. »Želeli smo predstaviti ves njegov opus, a nam bo uspelo pripeljati zgolj polovico, približno dvajset filmov. Zaradi pospešene digitalizacije starih filmov so namreč ti ponovno zelo dragi,« je povedal urednik filmskega programa Igor Prassel, ki se že veseli filmov, kot bo uvodni Francoski kankan 26. septembra, sledili pa bodo denimo še Pravilo igre, Velika iluzija pa Južnjak, ki ga je Renoir posnel v hollywoodskem obdobju, in njegov prvi barvni film Reka.

Sočasno bo potekala tudi retrospektiva pionirja slovenskega filma Franceta Štiglica. Njegova Dolino miru in Ne joči, Peter sicer že dobro poznamo, a bo na ogled še ducat drugih celovečercev in kratkih del. »Tudi do teh poglavij slovenskega filma je treba vedno znova odkrivati nov odnos,« je poudarila sourednica Varja Močnik in izpostavila Štigličevo obravnavo filmskih likov, ki so na prvi pogled sicer črno-beli, pozitivno ali negativno naravnani, a nikoli ploski, vselej zelo človeški.

Kinotečno jesen bodo sicer zaznamovali tudi festivali, kot so Sonica z dokumentarcem Stephena Nomure SchiblejaCoda, Mesto žensk s filmskim maratonom Živele! 25 let filma in videa, kjer si bo mogoče 3. oktobra ogledati dela več slovenskih režiserk. Festival stripa Tinta bo v Kinoteko 8. oktobra pripeljal pionirja stripa in animiranega filma Winsorja McCaya. Na svoj račun bodo oktobra prišli tudi ljubitelji nemškega in slovaškega filma, november in december pa bosta v ritmu Liffa, Festivala gejevskega in lezbičnega filma in Animateke.

Razstavni prostori

Prihajajoče leto bosta Slovensko kinoteko, ki jo vsako leto obišče okoli 30.000 gledalcev – po besedah direktorja pa obisk raste –, zaznamovali še dve novosti. Ministrstvo za kulturo je od mestne občine leta 2016 na lokaciji Kinoteke odkupilo dodatne prostore v velikosti 650 kvadratnih metrov, ki jih zlagoma urejajo v predvsem razstavne prostore; ti bodo najbrž odprti že konec leta, urejajo pa še knjižnico z mediateko, prostor za izvedbo pedagoških delavnic ter trgovino s filmskimi spominki.

Druga dobra novica je, da so pridobili sofinanciranje za digitalizacijo in restavracijo filma Po isti poti se ne vračaj (1965) režiserja Jožeta Babiča, ki ga bodo prevedli v štiriindvajset evropskih jezikov.