V čast dobitniku nagrade iris za življenjsko delo Godini so na podelitvi nagrad prikazali kratek dokumentarni film oz. slavljenčev portret, v katerem so o njem spregovorili prijatelji, znanci in poznavalci njegovega dela, je za STA povedal tajnik združenja Simon Tanšek. Prireditev je sicer režiral Ven Jemeršić.

Direktor fotografije Ličen je bil nagrajen za celovečerni igrani film Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc, Brdar za kratki igrani film Poslednji dan Rudolfa Nietscheja, ki ga je režiral Blaž Kutin, Herič pa za dokumentarni film Koliko se ljubiš? v režiji Nine Blažin.

Nagrado iris za študentski film je prejel Ulaga - direktor fotografije filma režiserke Gaje Möderndorfer Nežka, Predan Kowarski pa je bil nagrajen kot direktor fotografije pri televizijski seriji Precednik, ki jo je režiral Luka Marčetič, so sporočili iz združenja filmskih snemalcev.

Združenje filmskih snemalcev Slovenije, ki se zavzema za napredek in razvoj snemalskega poklica, za spoštovanje etičnih in moralnih načel stroke in za kontinuiran razvoj in kakovost Slovenske kinematografije, je strokovne nagrade Iris podelilo filmom, ki so bili premierno prikazani v kino distribuciji, ali televizijskem programu med 1. januarjem in 31. decembrom 2018.

Za nagrade so se lahko potegovali direktorice in direktorji fotografije s slovenskim državljanstvom, slovenske narodnosti ali s stalnim bivališčem v Sloveniji; članstvo v združenju ni bil pogoj.

O nagradah so z glasovanjem odločili člani združenja. V vseh petih kategorijah je bilo skupno prijavljenih 40 del. V vsaki kategoriji so bili najprej izbrani po trije nominiranci. Združenje se je letos odločilo, da podeli tudi nagrado iris za življenjsko delo.