Tiskovni predstavnik iranske vlade Ali Rabiej, ki je danes potrdil eksplozijo, je dejal, da v eksploziji ni bil nihče ubit. Pojasnil je, da je bilo izstrelišče v času eksplozije minuli teden prazno, satelita, ki naj bi ga izstrelili, pa takrat ni bilo na kraju nesreče. Eksplozija je bila po navedbah Rabieja posledica tehnične napake, poroča francoska tiskovna agencije AFP.

Iran po dveh letošnjih spodletelih poskusih za konec septembra načrtuje novo izstrelitev satelita, ki naj bi po navedbah Teherana zbiral podatke o vremenu in kmetijstvu in ga ne bodo uporabili v vojaške namene.

Trump je minuli teden na twitterju objavil fotografijo domnevne škode na izstrelišču in zanikal, da bi bile ZDA vpletene v eksplozijo.

ZDA in Izrael sta doslej kritizirala iransko napoved izstrelitve satelita. Obe državi se bojita, da bi lahko Teheran tovrstno tehnologijo uporabil pri izdelavi raket dolgega dosega.

O eksploziji je prvi poročal ameriški zasebni satelitski operater. Po njegovih navedbah naj bi bila v eksploziji minuli četrtek uničena nosilna raketa, ki naj bi v vesolje ponesla komunikacijski satelit Nahid-1.