Iran in tri evropske podpisnice dogovora - Francija, Nemčija in Velika Britanija - si prizadevajo za ohranitev zgodovinskega sporazuma iz leta 2015, potem ko so se ZDA maja lani umaknile iz njega.

Glavno pobudo je prevzel francoski predsednik Emmanuel Macron, ki poskuša prepričati Američane, naj nekoliko omilijo sankcije, ki so močno ohromile iransko gospodarstvo. »Menim, da ne bomo dosegli dogovora, tako da bomo naredili tretji korak. Podrobnosti bomo objavili danes ali jutri,« je danes sporočil iranski predsednik Rohani. Kot je sicer dodal, sta strani blizu dogovora. »Če smo imeli v preteklosti 20 vprašanj, o katerih nismo soglašali z Evropejci, imamo danes tri vprašanja,« je povedal. »Večina jih je rešena, vendar končnega dogovora nismo dosegli,« je dodal.

Iran je v odgovor na umik ZDA iz jedrskega dogovora in ponovno uvedbo sankcij odstopil od nekaterih delov sporazuma. Julija je povečal zaloge obogatenega urana preko meje, določene v sporazumu. Tretjo fazo odstopa od sporazuma so napovedali za petek, če do takrat ne bo dogovora o ukrepih za omilitev posledic ameriških sankcij.

Rohani se je oglasil potem, ko je namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči izjavil, da bo Iran znova v celoti spoštoval jedrski sporazum, če bo lahko znova prodajal svojo nafto ali dobil 15 milijard dolarjev vredno kreditno linijo za prodajo nafte.