Vršilec dolžnosti generalnega direktorja IAEA Cornel Feruta je v začetku septembra opozoril Teheran, da je »čas bistvenega pomena« pri pojasnjevanju vseh vidikov iranskega jedrskega programa, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah diplomatskih virov na Dunaju gre za nepojasnjen jedrski material, ki so ga inšpektorji IAEA našli v skrivnem skladišču v Turkuzabadu v Teheranu. Agencijo je lani o tem objektu obvestil izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Feruta je danes dejal, da so v Teheranu očitno razumeli njegovo sporočilo. »V preteklih nekaj tednih smo imeli zelo aktiven dialog z Iranom tako na tehnični kot na visoki ravni,« je izjavil za medije.

Feruta se je nedavno v New Yorku sestal z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Džavadom Zarifom in šefom iranske jedrske agencije Alijem Akbarjem Salehijem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem je sicer opozoril, da vprašanja še niso razrešena, čeprav so bili pogovori z iranskimi predstavniki vsebinski. »Vendar je to korak v pravo smer,« je dodal.