Teheran uradno ni komentiral fotografij, ki nakazujejo, da je v četrtek na izstrelišču vesoljskega centra Semnan na severu Irana eksplodirala raketa, ki naj bi v vesolje ponesla manjši satelit Nahid 1. Trump je objavil fotografijo visoke resolucije, posneto iz zraka, ki prikazuje tudi poškodovana vozila in izstrelitveno ploščad. Dodal je, da je šlo za iransko raketo Safir.

»ZDA niso bile vpletene v katastrofalno nesrečo v času zaključnih priprav na izstrelitev rakete Safir SLV na izstrelišču Semnan 1 v Iranu,« je zapisal ameriški predsednik. »Iranu želim vse dobro in veliko sreče pri ugotavljanju, kaj se je zgodilo,« je dodal.

Do incidenta prihaja v obdobju velikih napetosti med Iranom in Washingtonom. Trump je lani ZDA na lastno pest umaknil iz iranskega jedrskega programa iz leta 2015, ki je omejeval jedrske aktivnosti Irana v zameno za umik mednarodnih sankcij. Znova je proti državi uvedel finančne ukrepe.

Iranski minister za informacijsko tehnologijo Mohamad Džavad Azari Džahromi je zavrnil poročila, da je država izgubila satelit, ni pa komentiral domnevne eksplozije na izstrelišču. »Očitno so se pojavila poročila o neuspešnem tretjem poskusu umestitve satelita v orbito. Nahid 1 je na varnem in je pravkar v laboratoriju. Novinarji lahko laboratorij obiščejo,« je zapisal na twitterju.

Washington je zelo pozoren na iranske vesoljske aktivnosti, ki zaradi določenih podobnih tehnologij kažejo tudi na razvoj njegovega jedrskega programa in programa balističnih izstrelkov. Iran trdi, da je vesoljski program namenjen civilni rabi v vesolju.

Se pa v zvezi z domnevno eksplozijo postavlja tudi vprašanje, ali in zakaj je Trump razkril ameriške zaupne obveščevalske podatke. Fotografija, ki jo je objavil, je namreč razkrila precej več podatkov od komercialno dostopnih satelitskih posnetkov.

Trump je novinarjem zatrdil, da ima dovoljenje za objavo fotografije. "Imeli so velik problem. Imeli smo fotografijo in sem jo objavil, kar imam pravico storiti," je dejal.