V skladu s predlogom, ki ga je leta 2017 predlagala PSD, bi pomilostili vse ljudi, obsojene na zaporne kazni do pet let. Izjema bi bili samo obsojeni nasilnih kaznivih dejanj. Zakon bi tako koristil tudi več deset politikom, obsojenim korupcije. Med temi so večinoma predstavniki vladajoče stranke, tudi njen nekdanji vodja Liviu Dragnea.

Proti je glasovalo 177 poslancev različnih političnih nazorov, samo eden ga je podprl, dva pa sta se vzdržala glasovanja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Predlog zakona je sprožil množične proteste, odločno pa so ga zavrnili tudi volivci na majskem referendumu. Pred spremembami zakonodaje je Bukarešto svaril tudi Bruselj.

Ta teden je sicer romunska vladajoča koalicija razpadla, saj je iz nje izstopila stranka Zavezništvo liberalcev in demokratov (Alde). To je nov udarec za vladajoče socialdemokrate dva meseca pred predsedniškimi volitvami. Premierka Viorica Dancila je sporočila, da bo PSD še naprej vladala s podporo poslancev, "ki imajo pogum izpeljati ta proces".