Grah in Korenček bosta umrla naravne smrti na farmi v Virginiji, kar je posledica varčevalnih ukrepov, saj so pred leti pomiloščene purane vozili v prvih razredih potniških letal vse do Disneylanda v Kaliforniji. Oba srečnika so vzredili na farmi v Južni Dakoti, pomilostitvi pa je v Rožnem vrtu Bele hiše prisostvovala tudi prva dama ZDA Melania Trump.

Zabavno tradicijo pomiloščanja puranov naj bi začel ameriški predsednik Harry Truman, kasneje je za nekaj let zamrla, potem životarila brez ceremonij in načrta, oživel pa jo je George Bush starejši leta 1989, ko je jeznim zagovornikom pravic živali zagotovil, da je podarjeni puran pomiloščen.

Trump bo z družino praznoval na Floridi

Trump se z družino odpravlja na praznovanje zahvalnega dneva na Florido, za razliko od milijonov sodržavljanov pa bo njihova pot minila brez glavobola. Ta bo prišel kot vedno skupaj z zgago v petek po prazniku zaradi preobilno obloženih miz.

Ameriška avtomobilistična zveza (AAA) ocenjuje, da se bo za letošnji praznik podalo na pot k svojim družinam ali kam drugam 54,3 milijona ljudi, kar je 4,8 odstotka več kot lani. Ekonomija je dobra, denar imajo in bencin je poceni.

Kar 48,5 milijona se jih na pot odpravlja po cestah, 4,27 milijona letalskih potnikov intenzivno moli za lepo vreme, da ne obtičijo na letališčih, le okrog 1,5 milijona pa jih gre na pot z vlakom.

Trump in prva dama sta že v ponedeljek sprejela v dar uradno božično drevo, ki bo stalo v Modri sobi Bele hiše. Drevo je daroval kmet Larry Smith iz Severne Karoline. Pripeljali so ga s konjsko vprego in Trump je spravil v smeh svoje kritike, ko je konja potrepljal po zadnjici in jo srečno odnesel brez razbitih zob.

Američani praznujejo zahvalni dan v spomin na legendo o praznični pojedini nezakonitih priseljencev iz Evrope, ki so si ustvarili kolonijo Plymouth. Domorodni Indijanci naj bi jim pomagali preživeti z delitvijo jesenskih pridelkov, v zahvalo pa so kasneje dobili genocid in iztrebljanje.

Zahvalni dan je podobno kot božič družinski praznik, ki ga zaznamujejo velike razprodaje in parade ter seveda pojedine s purani, sladkim krompirjem in brusnično omako.