Čeprav je nova vlada dobila le sedem glasov več od potrebnih 233, je izid današnjega glasovanja po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pomemben uspeh za Orbana, saj so tako najmočnejši socialdemokrati (PSD) kot opozicijska stranka Pro Romania zasedanje parlamenta bojkotirali. Njegova stranka, ki je sicer druga najmočnejša, ima v parlamentu 98 poslancev.

Vodji nacionalne liberalne stranke (PNL) Orbanu je romunski predsednik Klaus Iohannis mandat za sestavo vlade podelil sredi oktobra, po tistem, ko je parlament 10. oktobra izglasoval nezaupnico dotedanji socialdemokratski vladi pod vodstvom premierke Viorice Dancila.

Orban je že pred glasovanjem o zaupnici napovedal, da bo njegova prva naloga po potrditvi vlade v Bruselj poslati ime novega romunskega kandidata za evropskega komisarja. Notranjepolitična kriza v Romuniji je namreč eden od razlogov za zamik pri oblikovanju ekipe nove predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki bi morala mandat nastopiti s 1. novembrom.

Prvo romunsko kandidatko Rovano Plumb, ki jo je predlagala še vlada Viorice Dancila, je Evropski parlament zavrnil zaradi navzkrižja interesov že pred zaslišanji. Von der Leynova je pred dnevi Romuniji poslala pismo z vnovičnim pozivom, naj čim prej predlaga kandidatko oziroma kandidata.