Obrambna taktika odvetnika Aleša Kolška je bila uspešna. Na glavni obravnavi je uspel dokazati, da je bil tožilski očitek pretiran. Da ni dokazov o tem, da bi 63-letna Ivica Kalšek na zahrbten in skrajno brutalen način umorila svojo mater. Okrožni tožilec Simon Grahornik je zato potegnil ustrezno potezo: namesto umora Kalškovi očita uboj na mah.

Grahornik je v modificirani obtožnici bistveno spremenil potek dogajanja usodnega dopoldneva. Pri tem je v celoti povzel zagovor obdolžene. Kalškova je 1. marca letos najprej šla v lekarno po zdravila za svojo mater. Ob prihodu na njen dom v Ošlju nad Šmartnim na Pohorju ji je Marija Dovnik znova očitala, da je kriva za nedavni samomor njenega sina, brata Kalškove. Obtožena je bila nanj zelo navezana, zato so jo materini očitki izjemno prizadeli in razdražili.

Dovnikova je zatem pričela z berglo mahati proti hčerki, ki jo je odrinila, tako da je 88-letna starka padla po tleh. Kalškova jo je dvignila na posteljo in jo tam zadavila s trakom predpasnika. Šele potem ko je bila Dovnikova že mrtva, je pograbila poleno in jo dvakrat udarila po glavi. Doslej je tožilec trdil drugače: ko Dovnikova ni pričakovala napada, naj bi jo hči udarila po glavi in jo nato surovo zadavila. Prav to je bil ključen element, zaradi česar je Kalškovi očital umor.

Ključno je bilo mnenje patologa. Rajko Kavalar je v izvedenskem mnenju potrdil možnost, da se je vse odvilo tako, kot je trdila obtožena. Kavalar je sprva sicer močno omajal njen zagovor. Izpostavil je, da na pokojni ni odkril sledi obrambnih poškodb, ki bi morale obstajati, če bi bila oškodovanka med davljenjem pri zavesti. Tudi močna krvavitev glave je po njegovi strokovni presoji nakazovala, da je žrtvi še bilo srce.

Kolšek pa je vztrajal, da Kavalarjevo mnenje dopušča tudi takšen potek dogodkov, kot ga je opisala obtožena. V ponovljenem zaslišanju je patolog spremenil svoje stališče. Možno je, je dejal, da je Dovnikova ob padcu z glavo udarila ob nočno omarico, zaradi česar se ji je zameglila zavest in se zato ni branila.

Tožilec verjame, da obtožena ne more lagati

Dopustil je tudi možnost, da je Kalškova udarila mater po glavi šele za tem, ko jo je že zadavila. Dovnikova je jemala zdravila zoper strjevanje krvi. Zato bi lahko iz razpočnih ran na glavi steklo veliko krvi tudi, če je bila že mrtva.

Tožilec je pri odmeri predlagane kazni upošteval več olajševalnih okoliščin. Kalškova je sicer najprej, ko je poklicala na pomoč reševalce, trdila, da je mati padla in da ji ni storila ničesar žalega. Po navodilih operaterke jo je celo več minut oživljala. Grahornik pa je danes izpostavil mnenje psihiatra Mladena Vrabiča, ki je ocenil, da Kalškova ni zmožna lagati. Obtožena je dejanje priznala in obžalovala, ji je v prid štel tožilec. V preteklosti tudi še ni bila kaznovana. Zato je v svoji današnji besedi strank predlagal šestletno zaporno kazen.

»Pri odmeri kazenske sankcije naj se upošteva tudi to, da je izvedenec psihiatrične stroke dejal, da obtožena ne predstavlja nevarnosti, pa tudi njeno priznanje, odkritosrčnost, starost in to, da še ni bila kaznovana,« je zatem dejal Kolšek. Pred mariborskega okrožnega sodnika Danila Obersnela je nazadnje stopila Kalškova, ki je že šesti mesec v priporu. »Rekla bi rada, da mi je zelo žal za vse,« je dejala in bruhnila v jok. »To me bo spremljalo vse življenje. Kaj nam vam še rečem?«

Obersnel bo sodbo razglasil v sredo.