Na sporedu sredinega naroka je bilo zaslišanje pomembne priče. Pred sodni senat, ki mu predseduje mariborski okrožni sodnik Danilo Obersnel, je stopil Mladen Vrabič, sodni izvedenec psihiatrične stroke. Njegove ugotovitve bodo pomembno vplivale na verodostojnost zagovora obdolžene 63-letne Ivice Kalšek, ki se očitanega umora matere brani z zamegljeno zavestjo in neobvladljivim izbruhom jeze.

Poročali smo, da je Kalškova v svojem zagovoru trdila, da sta se ji 1. marca zameglila um in presoja, zato lastnega ravnanja tistega dopoldneva ni imela več pod nadzorom. »Bilo je, kot da je vse samo nočna mora, iz katere se bom zbudila,« je povedala obtožena in dodala, da so jo v tako temačno duševno razpoloženje potisnili nepričakovani samomor brata in z njim povezani očitki matere, da je odgovorna za njegovo prezgodnjo smrt.

Lahko kaj zamolči, ne more pa lagati

Kako je Vrabič konkretno opisal duševno stanje Kalškove pred dejanjem in med njim, ni znano, saj je Obersnel v času njegovega zaslišanja izključil javnost. Po neuradnih informacijah pa je Vrabič ocenil, da je bila Kalškova zgolj zmanjšano prištevna, ne pa bistveno. Z njegovim mnenjem je kljub temu zadovoljna tudi obramba. Po Vrabičevi oceni je bilo namreč dejanje posledica močne čustvene razdraženosti, o obtoženi pa je psihiater dejal, da gre za osebo, ki lahko kaj zamolči, ne more pa lagati. Zato si bo zagovornik Aleš Kolšek prizadeval prepričati sodišče, da naj obtoženo obsodi zgolj zaradi uboja na mah.

Tožilstvo vztraja, da je Kalškova zahrbtno in skrajno brutalno umorila 88-letno Ivanko Dovnik na njenem domu v Ošlju nad Šmartnim na Pohorju. V trenutku, ko tega ni pričakovala, naj bi jo najprej dvakrat udarila s polenom po glavi, nato jo je zadavila s pasom predpasnika. Takšnemu poteku dogodkov je prikimal tudi izvedenec patolog Rajko Kavalar, ki je poudaril, da na pokojni ni odkril sledi obrambnih poškodb, kar pomeni, da med davljenjem ni mogla biti pri zavesti. Tudi močna krvavitev glave nakazuje, da je Kalškova svojo mater udarila s polenom, preden jo je zadavila.

Obramba vztraja, da je dogodek potekal drugače, in sicer, da naj bi po prerivanju oškodovanka padla po tleh, Kalškova pa jo je povlekla na posteljo in jo tam zadavila. Nato naj bi odkorakala iz hiše, pobrala poleno, z njim mrtvo mater dvakrat močno udarila po glavi in okoli 11. ure poklicala reševalce ter svojce. Sporočila jim je, da njene mame ni več. Da sta se »spričkali« in da je padla po tleh. Kolšek je prepričan, da Kavalarjevo mnenje dopušča tudi takšen potek dogodkov, kot ga je opisala obtožena. Preden bo sodišče postopek premaknilo v sklepno besedo strank in izreklo sodbo, bo v sredo še predvajalo sedemminutni posnetek klica Kalškove na 112.