Nič hudega sluteči francoski turist, ki je v sredo zvečer s partnerico prispel pred hotel v Ajdovščini, je skoraj postal žrtev nasilnega 19-letnika. Medtem ko je iz prtljažnika jemal potovalni kovček, je mladenič nedaleč stran od njega začel kričati. Ko ga je 64-letni Francoz pogledal, se je mladenič pognal nadenj. »Brez razloga ga je napadel z nožem in ga pri tem porezal po vratu. Pri tem je partnerica napadenega začela kričati, njeno vpitje je slišal eden od gostov hotela in stekel do poškodovanega. Storilec je takrat napad prenehal in peš pobegnil v neznano,« je večerno dogajanje opisal vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos. Francoskega turista so odpeljali v šempetrsko bolnišnico in je bil že odpuščen v domačo oskrbo.

Neznanega napadalca so nato policisti s pomočjo prič, posnetkov nadzornih kamer in drugih preiskovalnih ukrepov identificirali že naslednji dan in mu zvečer odvzeli prostost. Po pojasnilih kriminalista gre za 19-letnega državljana Slovenije, ki pa se je rodil in živel na Švedskem. V Ajdovščini je v stanovanju svojih sorodnikov neprijavljen bival zadnje štiri mesece. Med prijetjem se je izkazalo, da so obenem naleteli tudi na roparja, ki je v zadnjem času na Ajdovskem zagrešil vsaj pet velikih tatvin. V hišni preiskavi so policisti našli tako nož, s katerim je najverjetneje porezal francoskega turista, kot predmete, povezane s prejšnjimi roparskimi pohodi.

Pred napadom je kradel

»Osumljeni je od 8. septembra 2019 do prijetja izvršil pet kaznivih dejanj velikih tatvin oziroma vlomov v gostinske lokale na območju mesta Ajdovščina, od koder je jemal predvsem gotovino, cigarete in alkoholne pijače v vrednosti več tisoč evrov. Posredno pa je pri tem z načinom vlamljanja oškodovanim povzročil še med 5000 in 10.000 evrov gmotne škode,« je pojasnil Pangos. Osumljenega so zato policisti na sodišče pospremili s kazensko ovadbo, v kateri mu očitajo poskus uboja in suma storitve petih velikih tatvin. Za prvo kaznivo dejanje mu grozi od pet do 15 let zapora, za posamezno tatvino pa do pet let zapora. Preiskovalni sodnik je zanj zaradi ponovitvene nevarnosti že odredil pripor.

Devetnajstletnika slovenski policisti doslej še niso obravnavali, so pa od švedskih kolegov, kjer je osumljeni do pred kratkim živel, dobili sporočilo, da so ga že obravnavali zaradi različnih kršitev s področja prepovedanih drog in nasilja.

To je bil na območju Policijske uprave Nova Gorica letošnji drugi primer tako hudega nasilja zoper človeško življenje. Prvega so obravnavali letos poleti, ko je 26-letni Iračan z olfa nožem najprej napadel taksista, nato pa s smrtjo grozil še policistu. Iračan na začetek sojenja čaka v priporu.