Med uživanjem v lokalu Portun v središču črnogorskega Cetinja je 11. junija pod streli dvojice padel mafijec Bogdan Milić. Eden od morilcev, skritih pod silikonsko masko, naj bi bil 21-letni Pero Laličić, ki ga je v družbi 25-letnega kolega Mitarja Markovića prejšnji teden v Šibeniku na osnovi tiralice črnogorskega Interpola prijela hrvaška policija.

Fanta sta si zatočišče našla v zasebnem šibeniškem apartmaju Lepa Brena, ki sta ga najela s pomočjo ponarejenih hrvaških dokumentov. Lastnik nastanitve, sosedi in domačini so bili šokirani, da so se znašli sredi takšne zgodbe. Po navajanju hrvaških medijev sta se mladeniča na zaslišanju branila z molkom, trenutno v priporu čakata na izročitev domovini. Za rešetkami črnogorskih zaporov naj bi se medtem znašla še cela skupina njunih kolegov, prav tako osumljenih sodelovanja pri umoru. Hrvaški policisti so se izkazali že konec julija, ko so v Slavonskem Brodu prijeli Miloša Radonjića, visoko postavljenega v kavaškem klanu. Naslovnice v lokalnih medijih si je prislužil s preživetjem štirih atentatov.

Atentat na Bogdana Milića je zadnji v vrsti krvave vojne med najmočnejšima črnogorskima klanoma iz priobalnega Kotorja na jugu države. Pripadniki enega prihajajo iz naselja Kavač, drugi iz naselja Škaljari, imeni pa sta klana, ki sta drogo nekoč prodajala pod istim vodstvom, dobila po rojstnih krajih njunih ustanoviteljev. Ljubezni je bilo konec leta 2014, ko je iz pristanišča v španski Valencii izginilo 200 kilogramov kokaina iz Južne Amerike. V brutalnih obračunih tolp je bilo odtlej ubitih najmanj 40 oseb, od tega jih je bila vsaj desetina naključnih žrtev.

Trdne vezi z Južno Ameriko

Tihotapljenje kokaina je iz leta v leto donosnejši posel, v samem vrhu mednarodnega kroga tihotapcev pa so Balkanci, o čemer govorijo že samo letošnje zaplembe različnih količin droge. Prva je bila marca v Romuniji, ko se je prevrnila ladja z več kot tono čistega kokaina. Eden od naročnikov pošiljke naj bi bil ravno eden od vodij škaljarskega klana iz Kotorja. Kakšnih 300 policistov in potapljačev je več tednov iskalo pakete kokaina, ki so jih valovi Črnega morja odnesli stran od obale. Sredi junija pa so v pristanišču v ameriški Philadelphii zasegli okoli 20 ton kokaina, ki je bil iz Peruja na poti na Nizozemsko, Američani pa so se pohvalili, da gre za največjo zaplembo narkotikov v zadnjih 230 letih. Ladjo z okoli 1,3 milijarde dolarjev vrednega tovora je upravljala posadka iz Črne gore.

Srbska in črnogorska mafija sta trdne povezave z narkokarteli iz Južne Amerike začeli graditi pred kakšnimi petnajstimi leti. Balkanski tihotapci kupujejo blago v Peruju, Kolumbiji in Boliviji, ponj pa gredo v španska, nizozemska in grška pristanišča. Po mnenju poznavalcev tega področja je trg za trgovino z drogo osredotočen na Evropo, saj je kilogram kokaina v ZDA veliko cenejši. tak