Včeraj zvečer so v restavracijo v atenski četrti Vari vstopili štirje neznanci, dva pa sta pričela streljati na omizje, kjer sta sedela moška z družinama. Izstrelila sta okoli 20 nabojev in v spremstvu pajdašev zapustila prizorišče. V napadu pa sta umrla oba moška. Ranjena je bila tudi ena žena, eden od otrok pa je potreboval psihološko pomoč. Grška policija podrobnosti o identiteti pokojnih ne razkriva, črnogorski mediji pa poročajo, da naj bi šlo za vidna člana zloglasnega črnogorskega »škaljarskega« klana Igorja Dedovića in Stefana Stamatovića. 43-letni Dedović naj bi skupaj z bratoma Igorjem in Jovico Vukotićem tvoril sam vrh škaljarskega klana, medtem ko naj bi bil 43-letni Stamatović vodja podgoriškega »zagoričkega« klana, ki tesno sodeluje s Škaljarji. Oba moška sta bila stara znanca policije, saj se ju povezuje z več umori oziroma poskusi umorov ter trgovino s prepovedanimi mamili. Stamatović je bil zaradi poskusa umora v Črni gori v odsotnosti obsojen na 12 let zapora.

Presenetila je novica, da je eden od ubitih črnogorskih mafijcev imel tudi slovensko državljanstvo, kar nam je medtem potrdila slovenska policija. Ni pa imel pri nas stalnega prebivališča. Od leta 2018 je oba moška iskala tudi slovenska policija, saj je sumila, da se skrivata pri nas. Policija je upravni enoti podala tudi predlog za odvzem slovenskega državljanstva.

Napad kot iz filma

»Kar smo doživeli, spominja na ameriški film,« je za grški časopis Vima povedal eden od očividcev. »Kar naenkrat sta vstopila dva moška in pričela streljati. Streljanja ni bilo konec. Njihovi otroci so kričali. Eden od moških je pri priči umrl in padel s stola.«

»Vsi so vreščali in pričeli bežati, napadalca pa sta mirno zapustila restavracijo in odšla,« je za grški časopis povedal še en očividec. Tuji mediji poročajo, da sta se strelca s prizorišča odpeljala s terenskim vozilom, policija pa vpletene še išče.

Kraja kokaina in začaran krog maščevanja

Škaljarski klan prihaja iz Kotorja, v zadnjih letih pa je znan predvsem po krvavi vojni s »kavaškim« klanom, ki prav tako prihaja iz Kotorja. Kri med hudodelskima združbama je zavrela leta 2014, ko je izginilo blizu 300 kilogramov kokaina. Od tedaj je zaradi obračunov v Črni gori in Srbiji umrlo že več kot 40 ljudi.

Čeprav se pogosto navaja, da sta bila klana, ki se imenujeta po naseljih, nekoč združena, to ne drži. Bila naj bi zgolj »v dobrih odnosih«. Tega je bilo konec v izdihljajih leta 2014. Tedaj so Kavači iz Južne Amerike v Valencio med tovorom banan uspešno pretihotapili blizu 300 kilogramov kokaina. Prepovedano drogo so v španskem pristaniškem mestu skrili samo slab kilometer stran od policijske postaje. A roka zakona ni predstavljala prave nevarnosti. Podatki o skrivališču so namreč prišli do ušes Škaljarjev, ki so se naposled odločili izmakniti okoli 20 milijonov evrov vredno zalogo.

Kraji so sprva sledili zgolj pozivi, naj izmaknjeno drogo vrnejo. Kavači so obljubljali, da v tem primeru ne bo posledic, a Škaljarji jih očitno niso jemali resno. Kavači namreč niso veljali za nasilne, kaj šele morilce. Kljub temu so prvi napadli oni. V Valencii so ranili tri osebe povezane s Škaljarji, čemur je sledil odgovor, v katerem je bilo ranjenih več Kavačev. Stvar se je dodatno zaostrila, ko je v Podgorici razneslo audi enega od vodij Kavačev. Z avtom je eksplodirala tudi vojna med klanoma. Prva smrt na strani Škaljarjev pa je doletela Gorana Radomana, ki naj bi bil neposredno odgovoren za krajo kokaina. Kri od tedaj postaja samo še bolj vroča, obračuni pa so se iz Črne gore in Srbije razširili še v druge države.