Na Islandiji so se poslovili od okoli 700 let starega ledenika Okjokull, kar bi lahko poimenovali tudi Ok-ledenik (jokull v islandščini pomeni ledenik). Pogreb, katerega so se udeležili tudi znani islandski in tuji politiki, je zaznamovala postavitev spominske plošče na vrh vulkana, kjer je včasih stal ledenik. ledenik je bil sicer za »mrtvega« razglašen že leta 2014.

»Ok je prvi islandski ledenik, ki je izgubil svoj status ledenika. V naslednjih 200 letih vsem ostalim glavnim islandskim ledenikom grozi ista usoda. To je trenutek, ko se zavedamo kaj se dogaja in kaj moramo storiti v prihodnosti. Samo vi boste vedeli ali smo to naredili,« je zapisano na spominski plošči, ki je delo islandskega avtorja Andrija Snaerja Magnasona. Povsem na koncu spominske plošče je še zapisan datum, avgust 2019.

»To je velik simbolični pomen,« je za BBC dejal Magnason. »Podnebne spremembe se dogajaj od nekdaj, nimajo začetka in konca. Moja filozofija je ta, da smo s to spominsko ploščo obeležili spomin, da se dogaja nekaj zgodovinskega in nekaj, kar ne smemo normalizirati,« je še dodal.