Dolgo pričakovan nabor podnebnih ukrepov bo nemška vlada predstavila v petek. Največje evropsko gospodarstvo naj ne bi doseglo podnebnih ciljev, zastavljenih za naslednje leto, se je pa zavezalo, da bo do leta 2030 za 55 odstotkov znižalo emisije toplogrednih plinov glede na raven iz leta 1990.

Izvozno naravnana Nemčija prispeva okoli dva odstotka svetovnih emisij, ki so povzročiteljice segrevanja Zemlje, po številnih podnebnih protestih pa se je tamkajšnja vlada znašla pod pritiski, da okrepi svoj boj proti podnebnim spremembam.

Nemška koalicija se je zdaj zavezala, da bo za paket ukrepov do leta 2030 porabila vsaj 100 milijard evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki je dobila vpogled v osnutek dokumenta. Ta med drugim izpostavlja, da bodo okolju prijazni ukrepi podpirali gospodarstvo.

Cilj je prepoloviti emisije

"Nemčija želi implementirati vrsto učinkovitih in ambicioznih ukrepov, s katerimi bomo zmanjšali emisije toplogrednih plinov in pomagali ohraniti temelje za življenje na Zemlji," po poročanju AFO piše v dokumentu. Ukrepi se med drugim nanašajo na stanovanjsko politiko, infrastrukturo, in kmetijstvo.

Kot poroča nemška dpa, morajo 138 strani obsežen dokument odobriti tudi najvišji pristojni državni organi. Koalicija se bo na to temo sestala danes, dokument pa naj bi predstavili v petek. Dpa med predvidenimi ukrepi izpostavlja proizvodne kvote električnih vozil, dokument pa ne razkriva kakšne bodo te kvote, niti kako jih namerava vlada implementirati.

Glavni cilj dokumenta je, da država do leta 2030 za več kot polovico oklesti raven emisij ogljikovega dioksida glede na raven leta 1990. To bi pomenilo z današnjih 866 milijonov ton na 536 milijonov ton do leta 2030.