Nekdanji učitelj, 66-letni Jeffrey Epstein, ki se je prelevil v skrivnostnega domnevno genialnega finančnika in multimilijarderja, naj bi svojim prijateljem v svetu bogatih, znanih in vplivnih veliko let omogočal občevanje z mladoletnicami. Tudi sam je bil večkrat obtožen zaradi spolnih odnosov z mladoletnicami. Njegova zelo sumljiva smrt, domnevni samomor v zaporniški celici v soboto zjutraj, obeta nekaj, čemur bi lahko rekli popoln škandal, ker vsebuje eksplozivno mešanico spolnega kriminala ter zlorabe oblasti in vpliva, ki sega do najvišjih stopničk ameriške politične in finančne oblasti.

Princ in Epsteinova spolna sužnja

V Britaniji je finančnikova smrt oživila zanimanje za njegovo prijateljevanje s princem Andrewom, na dvoru pa očitno sprožila nov preplah zaradi stare obtožbe, da je imel kraljičin srednji sin spolne odnose z nekdanjo Epsteinovo spolno sužnjo, zdaj 35-letno Virginio Roberts. Ta že od leta 2015 trdi, da je morala trikrat imeti spolne odnose s princem, enkrat v Londonu in enkrat New Yorku, ko je imela okoli sedemnajst let (obstaja fotografija, na kateri sta skupaj in se nasmejana objemata okrog pasu), ter enkrat med orgijami v Epstainovi vili na enem od Deviških otokov, ki je bil finančnikova last. Vse to vsebujejo okoli dva tisoč strani dolgi sodni dokumenti, pripravljeni za sojenje Epsteinu, ki so jih objavili v petek.

Na dvoru so spet zanikali, da je imel Andrew kakršne koli spolne odnose ali razmerje z Virginio Roberts. Virginia, ki se zdaj piše Giuffre in živi v Avstraliji, trdi, da so jo Epsteinovi silaki ustrahovali, da bi jo prisilili k molku. Virginia je govorila tudi o Trumpu, rekoč, da nje ni spolno zlorabljal in da ne ve za nobeno mladoletnico, ki bi jo spolno zlorabljal. Je pa dodala: »Trump je bil dober Jeffreyjev prijatelj. Ni sodeloval pri spolnih odnosih z nobeno od nas, se je pa spogledoval z menoj, se smejal in govoril Jeffreyu: 'Ti pa imaš krasno življenje.'« V sodnih dokumentih, objavljenih v petek, je tudi trditev, da je Trump najmanj enkrat potoval z Epsteinovim zasebnim letalom, ki so mu rekli Lolita Express. Epsteinov brat Mark je leta 2009 trdil, da je bil Trump mnogokrat na tem letalu.

Za milijarderje priročna prijateljeva smrt

V soboto zjutraj naj bi se njegov lastnik, finančnik in multimilijarder, ki je ogromno potoval (tudi po šeststo ur na leto je preživel v svojem zasebnem letalu), obesil v zaporniški celici v New Yorku. Paznik naj bi opazil, da je nezavesten. Umrl naj bi v bližnji bolnišnici. Že julija, ko so mu odrekli varščino in ga zaprli, so ga našli napol nezavestnega v celici zaradi domnevnega poskusa samomora. Domnevali bi, da so ga zato kot potencialnega samomorilca opazovali 24 ur na dan, a vse kaže, da so opustili opazovanje. Newyorški župan Bill de Blasio, ki je ocenil, da je njegova smrt vse preveč priročna, zahteva polno preiskavo.

»Veliko nas hoče vedeti, kar je vedel on. Koliko drugih milijonarjev in milijarderjev je bilo del nezakonitih aktivnosti, v katere je bil vpleten. Ta informacija ni umrla skupaj z Epsteinom,« je dejal Bill de Blasio, eden od demokratskih kandidatov, ki se potegujejo za predsedniško nominacijo. Zahteva tudi glave na pravosodnem ministrstvu. Mnogi trdijo, da je z Epsteinovo smrtjo, ki jo bosta preiskala pravosodno ministrstvo in FBI, konec preiskave njegovega početja, ki ga je prvič spravilo v težave z zakonom leta 2005, ko je štirinajstletnica v Palm Beachu prijavila policiji, da jo je prisilil v spolne odnose.

Trump posredno obtožuje Clintona

Aretirali so ga 6. julija, po pristanku njegovega zasebnega letala v New Jerseyju. Podobnim obtožbam je leta 2008 ušel v ameriški zvezni državi Florida, ko se je pogodil s tožilstvom in priznal (samo) obtožbe o nagovarjanju nepolnoletnega dekleta v spolne odnose z njegovimi prijatelji. Obsodili so ga na trinajstmesečno zaporno kazen. Zahvaljujoč tedanjemu floridskemu tožilcu Alexu Costi, ki je julija, ko je njegova vloga pri tem prišla na dan, odstopil s položaja Trumpovega ministra za delo. Trump, ki mu je stal ob strani, ko je sporočil svoj odstop, je, ko so Epsteina zaprli, spremenil mnenje o njem in dejal, »da ni njegov oboževalec«, že prej pa, da sta se »razšla pred 12 do 15 leti«.