Nadstrešek je podaljšek hišnega volumna

Privilegij življenja v hiši je lasten vrt, ki predstavlja sprostitveno okolje za stanovalce, s pogledom pa lahko navdihuje tudi bližnje sosede. Če mu dodamo nadstrešeno teraso, povežemo notranjost z naravo in pridobimo podaljšan prostor, uporaben v vsaj treh letnih časih. Z dodanim vrtnim pohištvom, urejenim senčenjem in zasaditvijo postane funkcionalen, pas stekla pa poskrbi, da svetloba preseva tudi v notranjo kuhinjo.

Velikost in višina odvisna od števila in vrste vozil

Garažni kubus je postal pretesen, zato je avtomobilski nadstrešek s tremi parkirnimi mesti postal njegov podaljšek. Prednosti razširjene strehe, ki se naslanja na betonsko garažo, sta optično zmanjšanje arhitekture in suha pot od avtomobila do hišnega praga. V poletnih mesecih pa lahko zaradi svoje velikosti nadstrešek hitro postane pokrit prostor za piknik ali senčna igralnica za otroke. Običajne svetle višine nadstreškov so od 220-240, v opisanem primeru zaradi dograditve garaže in parkiranja višjih vozil (kombi, avtodom, avto s strešnim kovčkom) pa 310 centimetrov.

Izbor barv in materialov vpliva na višjo kakovost zunanjega prostora

Izhodišče za barvno kombinacijo lesenih nadstreškov (barva bele kave in antracit sive) predstavlja fasadni ovoj. Umirjena barvna tona na stanovalce in sosede delujeta sprostitveno ter se dobro vključujeta v naravne odtenke vrta in bližnjega gozda. Pomembna pa je tudi vgradnja naravnih (lokalnih) materialov, kot sta les in steklo, saj njuna proizvodnja ni energijsko potratna. Predstavljen model trajnostne gradnje bi morali posnemati in vključevati v novozgrajene objekte.

Špela Pavlič Kos in Jože Kos, foto: Mizarstvo Kos