Preobrazba južnega balkona je prinesla zaprto jedilnico, ki je uporabna v hladnejših mesecih. Tako so stanovalci za uživanje hrane pridobili tri nove prostore, uporabne skozi vse leto.

Lesena konstrukcija je odgovor na želje

Poklical nas je zakonski par, ki je želel uživati ob pitju jutranje kave ter zajtrkovati na terasi. Rešitev za povečanje prostora v notranji jedilnici in za streho za vrtno garnituro je bila realizacija lesene konstrukcije. Nastala je ograjena sončna terasa, v tleh delno odprta s talnimi macesnovimi podnicami, drugje zaprta s PVC-folijo ter zaključena z aluminijastimi obrobami. S tem je nastal nadstrešek nad spodnjimi vrati, ki služi za počitek po opravljenem delu na vrtu ali kot prostor za piknik in igranje z vnuki.

Stari balkon je postal mini zimski vrt

Na južnem delu smo obstoječ balkon izkoristili za razširitev notranje jedilnice. Izolirali smo ga, mu dodali okna in dobili učinek zimskega vrta. Poleg povečanja notranjega prostora je stanovanjska hiša prek odprtin pridobila še dodatno pasivno sončno ogrevanje v zimskem času. Strukturno ograjo (pod okni) smo zaprli in toplotno izolirali. Pokriti prostor pod balkonom je postal odprta hramba za vrtno orodje ter poletna sušilnica za čebulo, zelišča in jurčke.

Hiša pridobila (modni) dodatek

Konstrukcije smo izvedli iz smrekovih lepljenih elementov in jih samostojno postavili ob hišo. Barvno smo jih uskladili z barvo obstoječega lesa na hiši. Da pa temno rjave ne bi bilo preveč, smo polnila posvetlili s svetlo sivo, v odtenku staranega lesa. Lesene objekte tako zaznamujejo preproste letvice v strukturi polno-prazno ter svetlo-temno. S tem je hiša pridobila odprtost in kontrastnost.

Besedilo: Jože Kos, foto: Mizarstvo Kos