Sodobnost posnema tradicijo

Ker počitniški apartmaji stojijo v alpski dolini, se z uporabo dekorativnih lesenih elementov zlivajo z okolico turističnega središča. Sodobne macesnove balkonske ograje so zaprtega tipa, s pokončnimi deskami in robustnim zgornjim ročajem. Zaradi varnosti in zasebnosti (višina ograje) smo v atrijih izvedli skladne pregrade z razliko poudarjenih stebriščnih portalov v mlečno rjavi barvi. Tla so obdelana s kamnom luserna in z lesenimi macesnovimi podnicami.

Pomemben del bivalnega okolja nekoč in danes

Alpski balkon ali gank je dolg pokrit zunanji hodnik, globok od 1 do 1,30 metra, ki poteka vzdolž hišnega volumna in vodi v prostore nadstropja. Zaradi zahtevnih klimatskih pogojev so balkoni nekoč služili suhemu skladiščenju blaga, danes pa ponujajo stik z zunanjim okoljem, kjer se naužijemo alpske svežine, preberemo knjigo, se posončimo ali uživamo ob pogledih na zasnežene vršace. Na gank so nekdaj vodile lesene stopnice, zdaj pa je dostop možen le prek notranjosti.

Odporen gradbeni les ustvarjajo surove gozdne razmere

Ograje in podnice so izvedene s prilagojeno visokogorsko macesnovino, ki v Sloveniji raste v Julijskih, Savinjskih Alpah in Karavankah na nadmorski višini od 560 do 1950 metrov. Les je odporen proti glivam, atmosferilijam in kislinam, smolnati kanali so skoraj nevidni, značilno rdečkasto jedrovino pa ohranjamo z lazurnimi premazi in olji (na zraku namreč potemni oziroma pridobi zaščitno sivkasto patino). Trajnost zaradi te površinske spremembe ni vprašljiva, gre samo za barvni videz. Na izpostavljenih mestih vrtne ograje macesen varujejo tudi pločevinaste strešice.

Tekst: Špela Pavlič Kos in Jože Kos, fotografije: Mizarstvo Kos in Center za zunanjo ureditev