Evropski svet je uradno imenoval Španca za najvišjega diplomata EU, potem ko ga je 26. julija odobrila novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, je danes pojasnil tiskovni predstavnik v Bruslju.

O njegovem imenovanju so se voditelji EU sicer dogovorili že v začetku julija, ko so dosegli kompromis o vodilnih položajih.

Španski socialist bo na položaju nasledil Italijanko Federico Mogherini, potem ko bo skupaj s celotno novo sestavo Evropske komisije prestal glasovanje v Evropskem parlamentu. Komisija je imenovana za pet let, sedanji se mandat izteče 31. oktobra letos.

Borrell je od lani vodja španske diplomacije, med letoma 2004 in 2009 pa je bil član Evropskega parlamenta in prvo polovico mandata tudi njegov predsednik.

72-letnik je bil leta 1998 izvoljen za vodjo španskih socialistov, a je s položaja naslednje leto odstopil zaradi finančnega škandala, v katerega sta bila vpletena njegova nekdanja sodelavca v času, ko je bil namestnik finančnega ministra.

Borrell je odločen nasprotnik samostojnosti Katalonije oziroma zagovornik enotne Španije, čeprav je bil rojen v vasi v Pirenejih na severu Katalonije in je tudi politično kariero začel v Kataloniji.