Z današnjo preizkušnjo na Poljskem se bo končala prva polovica letošnje sezone v spidveju (Speedway Grand Prix), po štirih dirkah pa je Matej Žagar še vedno v boju za najboljšo osmerico, ki si bo privozila neposredno nastopanje med svetovno elito tudi v naslednji sezoni. Že 18-kratni slovenski državni prvak je trenutno v skupnem seštevku na enajstem mestu s 27 točkami, prav toliko pa sta jih doslej zbrala tudi desetouvrščeni Rus Artem Laguta in Avstralec Max Ficke na dvanajstem mestu. Toda za tako želenim osmim mestom na koncu letošnje sezone, ki ga po štirih dirkah drži Avstralec Jason Doyle, 36-letni Žagar zaostaja le za tri točke.

Da je Žagar v zelo dobri formi, je potrdil tudi na prejšnji dirki za veliko nagrado Švedske v Hallstaviku, ko je nastop končal v polfinalu, osvojil končno peto mesto z desetimi točkami in se prvič v letu 2019 uvrstil med najboljšo osmerico. Tudi minuli konec tedna je v dresu svoje poljske profesionalne ekipe Czestochowa k zmagi proti Torunu na tamkajšnjem ligaškem prvenstvu prispeval sedem točk od skupno 52. Zaradi klubskih obveznosti – včeraj je na dirki poljskega prvenstva nastopil v Lublinu – bo moral prvič v letošnji sezoni izpustiti uradni trening in kvalifikacije za startne položaje v Vroclavu.

»Zaradi klubske dirke v Lublinu je zdaj tudi mene doletelo, da bom na dirko najvišjega ranga prišel brez preizkusa steze in možnosti za izbiro startnega mesta,« se nove okoliščine dobro zaveda Matej Žagar. Toda pred preizkušnjo na 352 metrov dolgem ovalu na že pred časom razprodanem olimpijskem stadionu v Vroclavu (zmogljivost 12.700 gledalcev) se Ljubljančan s tem niti ne obremenjuje. »To me na tem ovalu nikakor ne skrbi preveč, saj mi proga po dirkah, ki sem jih imel na njem, precej ustreza. Kljub temu upam, da to, da sem ostal brez preizkusa steze in možnosti za izbiro startnega položaja, ne bo bistveno vplivalo na moj rezultat. Poleg tega se nadejam, da mi bo uspelo še dodatno nadgraditi dosežek z zadnje dirke na Švedskem in da bom prvič v letošnji sezoni nastopil tudi v velikem finalu.«

Na Vroclav ima Žagar sicer zelo lepe spomine, saj je tam na začetku kariere osvojil doslej svojo edino kolajno na svetovnem prvenstvu – bron med vozniki do 21 let. Uvrstitev na tretjo stopničko je v tem mestu ponovil tudi v svoji prvi redni sezoni SGP. Današnja dirka ne bo pomembna le za Žagarjev preboj med osmerico, ampak tudi za boj za naslov svetovnega prvaka. Na prvih treh mestih v skupnem seštevku za SGP imajo Rus Emil Sajfutdinov, Poljak Patryk Dudek in Danec Leon Madsen po 47 točk, Poljak Bartosz Zmarzlik in Slovak Martin Vaculik po 44, šestouvrščeni Šved Fredrik Lindgren pa 42. Zaradi poškodbe na Poljskem spet ne bo Britanca Taija Woofindna, Američan Greg Hancock pa bo znova manjkal zaradi hude bolezni žene Jennie.