Vpadljiv, kričeč, nastopaški, kulten. Na velika platna prihodnje poletje prihaja nadaljevanje Top Guna, popkulturne mojstrovine režiserja Tonyja Scotta, ki jo je za svojo vzela gejevska skupnost in zaradi katerega se je vpis na vojaško akademijo za bojne pilote po premieri leta 1986 povečal za 500 odstotkov. Ameriška vojska je novačila kar pred kinodvoranami, v blagajne katerih se je ob 15 milijonih proračuna steklo dobrih 350 milijonov dolarjev, televizijske reklame vojnega letalstva pa je prav nič subtilno spremljala pesem ameriškega pevca in kitarista Kennyja Logginsa, Danger Zone. Logično, celoten projekt je bil namreč prepoln fetišizacije ameriškega vojnega letalstva, pri čemer je brez dvoma pripomogla stilizirana fotografija kansaškega mojstra kamere Jeffreyja L. Kimballa. Top Gun je prav tako ena redkih črnih pik priznanega filmskega kritika Rogerja Eberta, ki je letalski ekstravaganci prisolil zgolj dve in pol od štirih zvezdic.

Tom Cruise in letala

Šalo na stran. Z vidika današnjega družbenega vzdušja se film bere kot nekakšen anahronizem, ostanek v času, opomnik na osemdeseta, ki so prekipevala od mačizma. Pred 33 leti je takrat 24-letni Cruise poosebil besedi mladost in samozavest. Bil je testosteron na dveh nogah, na cesti je v kavbojkah in usnjeni jakni vozil kawasakija, na nosu so že takrat čepela sončna očala znamke Ray-Ban, mladina pa je zaradi telička, Mavericka vedela, kako je videti lovec prestreznik F-14 Tomcat. Po testnih projekcijah je občinstvo zahtevalo več romantičnih trenutkov s Kelly McGillis, zaradi česar so dodali prizor v dvigalu, podobno je bilo s prizori zgoraj brez. Moškost je tekla s platen kot pot v klasičnem prizoru odbojke na mivki, v ozadju katerega slišimo enega izmed glasbenih vrhuncev Playing With the Boys. Soundtrack se je prodal v devetih milijonih izvodih in je na devetem mestu najbolj prodajane filmske glasbe vseh časov.

Dejstvo je, da se je na nadaljevanje čakalo, producenti so o njem razmišljali vse od premiere prvega filma, vendar naj bi bilo vse skupaj takrat še predrago. Ure letenja niso poceni, nenazadnje je ameriška vlada Paramountu z nežnih 1,8 milijona dolarjev za rabo lovskih letal za prvenec podelila izdatno subvencijo. Dodatno je kasneje začetek produkcije zamaknila tragična smrt Tonyja Scotta leta 2012, ki bi se vrnil kot režiser. S producentom Jerryjem Bruckheimerjem sta se nadaljevanja lotila že pred kakšnim desetletjem, scenarij je bil tako rekoč končan, s Cruisom, s katerim sta bila dobra prijatelja, pa sta si že ogledala morebitne filmske lokacije. Ko se je po vsem tem času včeraj na družbenih omrežjih in spletnih portalih pojavil nekaj več kot dve minuti dolg prvi napovednik, v katerem vseskozi draži in doni pesem Harolda Faltermeyerja in Steva Stevensa, naslovna pesem izvirnika, se je splet stresel.

Nadaljevanje je bilo sprva napovedano že za letos

Prvič se je sicer stresel že lani, ko je Cruise konec maja tvitnil zajem slike iz prvenca, s pripisom »Feel the Need«, namigom na kultni filmski citat I feel the need, the need for speed ,ki ga v tandemu izrečeta pilota Pete Mitchell in Nick Bradshaw, Maverick in Goose. Top Gun je seveda poln takšnih znamenitih enovrstičnic, zaradi katerih so na resnični akademiji menda uvedli posebno pravilo. Nadobudni piloti so morali za vsak takšen besedni prestopek plačati pet dolarjev.

Pravilo bodo morali očitno obuditi že prihodnje poletje, ko pride drugi del, s preprostim naslovom Top Gun: Maverick. Sprva je sicer producentska hiša Paramount Pictures nadaljevanje ’potrebe po hitrosti’ napovedala za letošnje poletje, vendar je prišlo do enoletnega zamika, uradno zaradi »sprememb v povezavi z zračnimi prizori«. Dodana naj bi bila novejša letala in tehnologija. Hkrati je takrat prišla tudi novica, da sta se igralski zasedbi pridružila Jon Hamm in Ed Harris, poleg Cruisa pa se kot Iceman vrača Val Kilmer, ki se je nedolgo tega boril z zahrbtno boleznijo. Miles Teller iz Ritma norosti (2014) bo zaigral Goosovega sina Bradleyja Bradshawa, oskarjevka Jennifer Connelly pa prevzema vlogo prve dame. V cockpit drugega dela bo sedel Joseph Kosinski, režiser filmov Tron: Zapuščina (2010), Pozaba (2013) in Samo za pogumne (2017). Nadaljevanje Top Guna pa bo njegov naslednji in - drznimo si dodati - največji projekt. »Sorry, Goose, but it's time to buzz the tower