Hollywood Reporter je pred okroglim letom poročal, da je studio Warner Brothers odobritev filma pogojeval s tem, da v glavni vlogi kot Joker zaigra trikratni oskarjevski nominiranec Joaquin Phoenix. In če ni bil zadnji filmski napovednik za film o klovnovskem princu kriminala dovolj jasen indic, kako predano se je vloge lotil ameriški igralec, rojen v Portoriku, je to potrdil odziv zahtevnega občinstva na beneškem festivalu. Prvi val kritik, ki je filmu režiserja Todda Phillipsa v veliki večini zelo naklonjen, je razkril, da gre za premik od danes običajno spektakularne produkcije filmov o stripovskih junakih h karakterni študiji priljubljenega antagonista. Glavnina pohval je šla pričakovano na račun osrednjega igralskega nastopa, ki ga označujejo kot tour de force, vreden zlatega kipca.

Zaradi izgube teže se mu je začelo mešati

Povezava s Heathom Ledgerjem in njegovo preimenitno izvedbo smejočega se zločinca v filmu Vitez teme (2008) se ponuja sama od sebe. Ne le da je pokojni avstralski igralec za vlogo posmrtno prejel oskarja, vzporednice lahko potegnemo tudi, ko govorimo o pristopu obeh igralcev, ki sta se fiktivnega protijunaka lotila intenzivno in se, kot radi rečemo, zlila s svojo upodobitvijo. Medtem ko se je Ledger za več tednov zaprl v hotelsko sobo in svojo interpretacijo temeljil na prebiranju gore stripov, je Phoenix študiral politične atentate in osebnostne motnje, ob tem pa v prav kratkem času v slogu Christiana Bala (Izginjanje, 2004) in Matthewa McConaugheyja (Klub zdravja Dallas, 2013) izgubil več kot 23 kilogramov. Zaradi tega je po lastnih besedah okusil robove norosti.

»Ko sem začel izgubljati težo, sem spoznal, da takšno hiranje v tako kratkem času zelo vpliva na duševnost osebe. Počasi se ti začne mešati,« je dejal 44-letni igralec, ki je pri izbiri vloge sprva nekoliko okleval, saj so vloge junakov iz stripov navadno preveč enodimenzionalne. »Najbolj me je pritegnilo to, da smo se odločili ustvariti nekaj povsem svojega, nekaj, česar še nismo videli pri prejšnjih upodobitvah Jokerja. To je bilo ključno, želel sem namreč imeti svobodo, s katero sem lahko ustvaril nekaj neprepoznavnega. Osredotočili smo se tudi na to, kakšen učinek bi imela zdravila, ki jih jemlje lik v filmu, toda ker se nismo želeli omejiti, smo ves čas snemanja dopolnjevali značajske podrobnosti lika. Joker je nastajal pred nami.«

Številni filmski Jokerji

Raznolikost upodobitev sociopata v vijoličasti obleki je očitno nepisano pravilo, saj so posamezne interpretacije igralcev vselej bistveno različne. Na velikem platnu sta čevlje kultnega Batmanovega sovražnika poleg Ledgerja in Phoenixa obula še Jack Nicholson (Batman, 1989) in nazadnje v Odredu odpisanih (2016) Jared Leto. Kljub temu da je bil zadnji film vsebinska polomija, je Warner Brothers z njim zaslužil ogromno, kar kaže tudi na priljubljenost morilskega šaljivca. Vseeno se je 48-letni režiser, znan po trilogiji Prekrokana noč (2009–2013), pošteno namučil, preden mu je za tovrsten projekt uspelo navdušiti studijske šefe. Joker namreč ni del širšega filmskega vesolja Detective Comics, temveč temačna kriminalka, brez napovedanega nadaljevanja in s starostno oznako za odrasle. Proračun sicer znaša zmernih 55 milijonov dolarjev, kar navadno pomeni manj velikih eksplozij in več poudarka na vsebini.

Kot pisec je pri filmu sodeloval priznani Scott Silver (8 milj, Borec), težko pričakovana kriminalna drama o Batmanovem največjem sovražniku pa nas bo popeljala na začetek njegove poti. Nova zgodba svoj stil in identiteto črpa iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja in filmov tistega časa. Pri britanskem Guardianu so zapisali, da je v filmu čutiti duha Scorsesejevih klasik Kralj komedije (1982) in posebno Taksista (1976), v katerem v naslovni vlogi blesti Robert De Niro. Joker iz Phillipsove verzije mesta Gotham je torej to, kar je bil Travis Bickle za takratni revščine in kriminala prepolni New York. Jokerja si boste lahko v slovenskih kinih ogledali na začetku oktobra, ko bomo izvedeli, kako je komedijant postal zblazneli kriminalec, in ali sta si Joker in Phoenix resnično usojena. Naslednje leto pa, ali so si usojeni tudi jokerji in oskarji.