Ameriški igralec in režiser Kevin Costner ima za seboj zavidanja vredno igralsko kariero mnogih velikih uspešnic. Bil je princ tatov, bil je Wyatt Earp, plesal je z volkovi, v zadnjem času pa ga lahko vidimo kot brezkompromisnega rančarja Johna Duttona v odlični HBO-seriji Yellowstone (2018–). Malce manj znano pa je, da ni manjkalo prav dosti in bi kalifornijski igralec poleg Whitney Houston na velikem zaslonu varoval tudi princeso Diano. Beseda seveda teče o nesojenem drugem delu megauspešnice Telesni stražar iz leta 1992, o katerem se je dvakratni oskarjevec v medijih razgovoril že leta 2012.

Podoben scenarij, le da z lady Di

Zgodba bi bila sodeč po informacijah, ki so na plan pricurljale v zadnjem tednu, na las podobna prvencu, v katerem je Whitney igrala slavno pevko in igralko, ki jo začne zalezovati psihotičen oboževalec. V vlogi poklicnega telesnega stražarja Franka Farmerja bi znova videli 64-letnega Američana, pred paparaci in zalezovalci pa bi varoval Diano Spencer. Tudi v tem primeru bi se med varuhom in varovanko vnela strast. Čemur bi psihologi rekli pozitiven transfer, v filmskem jeziku pa pravimo klasičen romantičen zaplet, je vsekakor recept za uspeh. Nazadnje smo izpeljanko preverjene formule videli recimo v britanski seriji Bodyguard, kjer sta v delovnem času kot varnostnik David Budd in političarka Julia Montague med rjuhe skočila Richard Madden in Keeley Hawes.

Costner je razkril, da je bil Hollywood nad idejo drugega dela navdušen, osnutek scenarija pa naj bi imel v rokah 30. avgusta 1997, torej pet let po prvem delu in le en dan prej, preden je lady Di tragično preminula v avtomobilski nesreči v pariškem predoru. Z njo naj bi se pred tem že pogovarjal po telefonu, med drugim pa je poročanju tujih medijev razkril, da je imela valižanska princesa pred filmskim debijem nekaj treme: »Spominjam se, da je bila po telefonu zelo prijazna. Vprašala me je, ali bo v filmu tudi kakšen prizor poljubljanja. Živčna je bila, ker je bilo njeno življenje vseskozi nadzorovano. Odgovoril sem ji, da bo tudi tega malo, a da bomo že poskrbeli, da bo vse povsem v redu. Povedal sem ji, da bom v filmu zanjo skrbel podobno kot za Whitney in da bo vloga spisana specifično z njo v mislih.«

Sarah Ferguson kot posrednica

Čeravno so se Costner, Diana in producenti trudili film karseda hitro potisniti v produkcijsko fazo, je za začetek sodelovanja najbolj zaslužna vojvodinja Yorška Sarah Ferguson, nekdanja žena princa Andrewa, Charlesovega brata. »Njena vloga je bila zelo pomembna. Od nekdaj jo spoštujem, saj je bila ona tista, ki je organizirala uvodni pogovor med mano in Diano. Ob tem ni nikoli dejala, 'kaj pa jaz, saj sem tudi jaz princesa'. Ideja se ji je enostavno zdela dobra, zato jo je podprla.«

Kako tudi ne, Telesni stražar je bil namreč pravcata komercialna uspešnica. V blagajne je film ob skromnem proračunu 25 milijonov dolarjev nanesel kar 411 milijonov dolarjev, leta 1992 ga je po zaslužku s pol milijarde prehitel le Disneyjev Aladin, glasbeni album iz filma pa je bil prodan v neverjetnih 45 milijonih izvodih, s čimer še danes velja za najbolj prodajano filmsko glasbo vseh časov. Kritiki so romantično dramo produkcijskega podjetja Warner Brothers v devetdesetih sicer raztrgali, se je pa v nasprotju s tem zapisala v ljudska srca, saj je še dandanes pogosto na sporedu malih zaslonov. Leta 2012 je film dobil tudi prvo odrsko adaptacijo, odtlej pa si je muzikal mogoče ogledati na znamenitem West Endu v Londonu. Kako popularna bi bila izvedba v primeru nadaljevanja s princeso Diano v glavni vlogi, si ni težko predstavljati.