Na območju Policijske uprave Celje letos opažajo skrb vzbujajoče naraščanje števila smrtnih žrtev v cestnem prometu. V trinajstih prometnih nesrečah je letos umrlo že petnajst ljudi, lani v enakem obdobju trije. Štirinajsta in petnajsta žrtev po tej črni statistiki sta mladeniča s Koroškega. Smrtno sta se ponesrečila v sredo nekaj čez 20. uro na regionalni cesti zunaj naselja Javorje, v bližini Črne na Koroškem. Triindvajsetletni voznik osebnega vozila je, najbrž zaradi prehitre vožnje, v dolgem levem nepreglednem ovinku izgubil oblast nad vozilom. Črni karavan je začel bočno drseti proti desnemu robu vozišča, udaril je ob bankino, nato je avto vrglo čez strugo Javorskega potoka, kjer je trčil v drevo in obstal.

Pogovor so potrebovali tudi gasilci

Na kraj nesreče so prihiteli poklicni gasilci z Raven na Koroškem in prostovoljni gasilci iz Črne. Zavarovali so kraj dogodka in iz vozila rešili ukleščenega voznika ter 18-letnega sopotnika. Reševalci, ki so prav tako prispeli na kraj nesreče, mladeničema niso mogli več pomagati. Poškodbe, ki sta jih utrpela, so bile smrtonosne. »Kaj naj rečem? Trudili smo se po najboljših močeh, a jima žal nismo mogli pomagati. Oba sta bila mrtva že na kraju nesreče. Tudi tehnično je bila intervencija zelo zahtevna, saj sta bili med cesto in nami brežina in voda potoka, fanta pa sta bila v povsem zveriženem avtu. Hitrost je morala biti visoka, bočno sta zadela v drevo, stola sta bila drug na drugem…« je danes našteval vodja intervencije Goran Gajič iz Koroškega gasilskega zavoda. Predvsem po psihološki plati je bila za petimi poklicnimi in še 15 prostovoljnimi gasilci ena najtežjih intervencij. »Šlo je za mlada fanta, ki sta v domačem okolju izgubila življenje. Mlajši je bil doma čisto blizu kraja nesreče, tako da so bili tam zelo hitro tudi mama, oče, brat. Težko je bilo. Ljudje morda mislijo, da smo gasilci vajeni vsega hudega, a pri takih stvareh nihče ne more ostati ravnodušen,« je še dodal Gajič.

Tudi gasilcem po takih dogodkih največ pomaga pogovor. »Fantje so se že po intervenciji pogovorili med seboj, zjutraj smo se še enkrat usedli ob posebnem psihološkem sprostitvenem pogovoru. So se kar izpovedali. Bili so v šoku, šlo je za mlade ljudi in še domačine. Bile so odprte rane in v podzavesti vse to pusti posledice,« je dejal direktor Koroškega gasilskega zavoda Ravne na Koroškem Franc Juteršek.

Posebna policijska patrulja

Na Policijski upravi Celje so obupani nad neverjetnim naraščanjem najhujših prometnih nesreč na njihovem območju. Najbolj zato, ker ne najdejo skupnega imenovalca tragedij na cestah. »Razlogi so zelo različni. Hitrost, objestnost, neizkušenost, alkohol, droge. Prav tako ne moremo določiti, da je morda katera od cest nevarnejša, nesreče so namreč zelo razpršene po vsem našem območju. Prav tako bi jih bilo težko preprečiti. Če pijani pešec nenadoma stopi na cesto pred avto, tega nihče ne more preprečiti. Tudi današnjo tragedijo bi verjetno zelo težko. Pa se res trudimo v tej smeri, praktično vseskozi izvajamo poostren nadzor vseh razpoložljivih patrulj na cestah. Uvedli smo tudi posebno patruljo, ki se ukvarja izključno s problemom objestnih, prehitrih, pijanih voznikov in večkratnih kršiteljev. Bojim se, da lahko taka tragična nesreča, kot je bila ta na Koroškem, morda še najbolj preventivno vpliva na ravnanje voznikov. Morda bo pa kdo le dvakrat premislil, preden bo naslednjič imel pretežko nogo na plinu,« je dejal vodja oddelka za cestni promet v sektorju uniformirane policije na Policijski upravi Celje Elvis A. Herbaj.