Več sto Bošnjakov je v nedeljo na severozahodu Bosne in Hercegovine v Bihaću kljub močnemu dežju protestiralo, ker se počutijo ogrožene zaradi številnih migrantov, ki spijo po parkih in na cesti. »Prišla sem sem, da bi izrazila svoje nezadovoljstvo s položajem, ki so ga politiki vsilili nam in migrantom,« je dejala 35-letna protestnica in dodala, da se ljudje v mestu ne počutijo več varno. Neki drug protestnik je dejal: »Nismo proti migrantom, ampak hočemo, da se poskrbi zanje. Bojim pa se ropov in drugih težav z njimi. Ves čas živimo v strahu in pazimo na svoje hiše.«

Na območju Bihaća in Velike Kladuše je po podatkih novinarske agencije Reuters skupno 6000 migrantov (po oceni lokalnih oblasti 8000), a od tega jih ima streho nad glavo le 3500. Večina drugih spi po parkih in v zapuščenih stavbah. »V zadnjih dneh so nas migranti dobesedno preplavili. V Bihaću več kot 20 odstotkov vse populacije predstavljajo migranti,« je za hrvaški Večernji list povedal bihaški župan Šuhret Fazlić. Nekoliko sicer pretirava, saj v Bihaću živi vsaj 50.000 ljudi.

»Italy« in »Germany«

Vsi migranti bi radi čim prej prišli na Hrvaško in potem nadaljevali pot prek Slovenije do severne Italije in Nemčije, ki ju imajo največkrat za obljubljeni deželi. »Na ulicah Bihaća med migranti najpogosteje slišite besedi Italy in Germany,« pravi Amira Hadžimehmedović iz Mednarodne organizacije za migrante. Po Al Jazeeri, ki se opira na podatke hrvaške policije, je v prvih petih mesecih tega leta na Hrvaško nezakonito poskušalo priti približno 5000 migrantov, večinoma odraslih moških. Vsega skupaj pa je lani vstopilo v Bosno in Hercegovino 25.000 migrantov iz Azije in severne Afrike, letos 9000.

Bihaške mestne oblasti se bojijo, da bi prišle nove skupine več tisoč ljudi, saj ne vedo, kam bi z njimi. Že dolgo pa pozivajo bosansko vlado, naj jih razbremeni in tamkajšnje migrante naseli v druge dele države. Toda nova bosanska vlada se niti zdaj, osem mesecev po volitvah, še ni konstituirala. Poleg tega Republika Srbska na svoje ozemlje noče sprejemati migrantov.

Šotorsko naselje blizu minskega polja in kač

V petek je policija v Bihaću vdrla v več zasebnih hiš, v katere se je naselilo okoli 300 migrantov. Preselili so jih v šotore na območje Vučjaka, to je ob odlagališču odpadkov zunaj mesta. Agencije Združenih narodov, ki spremljajo dogajanje na tem območju Bosne, pa so takoj opozorile bihaške mestne oblasti, da je to neprimeren kraj za šotore migrantov tudi zato, ker je v bližini minsko polje še iz vojne pred četrt stoletja. »Tu ni stranišč, migranti pa tudi nimajo pitne vode in elektrike. V teh okoliščinah je nesprejemljivo, da se je migrante in begunce preselilo na to območje,« so v skupni izjavi sporočile agencije ZN.

Konec tedna so mestne oblasti v Vučjak preselile še okoli 200 ljudi, včeraj še okoli sto. Tja je Rdeči križ Bihaća medtem pripeljal šotore, vodo in hrano, za katero naj bi dal denar bihaški župan. Lokalne oblasti poskušajo tudi poskrbeti za stranišča in elektriko. Vendar zdaj zaradi Vučjaka kot migrantskega taborišča prihajajo protesti tudi iz nasprotne smeri, saj se nekateri domačini iz Bihaća, kjer naj bi prav s tega območja dobivali pitno vodo, bojijo, da jo bodo migranti onesnažili s fekalijami.

Migranti pa tudi niso zadovoljni zaradi slabih razmer in kač, ki so jih našli v grmovju v Vučjaku. Tako se jih je veliko poskušalo vrniti v Bihać, a jim je to večinoma preprečila policija.